HÖOK: Hat év alatt felére csökkent azok száma, akik tanárként szerettek volna továbbtanulni

HÖOK: Hat év alatt felére csökkent azok száma, akik tanárként szerettek volna továbbtanulni

"A magyar egyetemisták országos szintű képviseletét ellátó szervezeteként szolidaritásunkat fejezzük ki a pedagógusok és a diákok mellett. Hallgatóként lelkiismereti kérdés kiállnunk értük" - szögezték le nyilatkozatukban, azt kérve a döntéshozóktól, igyekezzenek megszüntetni a tanári hivatás körül kialakult káros politikai-társadalmi légkört.

"Pedagógusok nélkül nincs jövő, és ez nem világnézeti kérdés" - szögezte le a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szombati közgyűlésén elfogadott nyilatkozatában. Az érdekképviseleti szervezet felhívta a figyelmet:

A pedagógus szakra jelentkező és felvételt nyerő hallgatótársaink száma évről-évre csökken. Míg 2016-ban a jelentkezők száma 20.286, a felvettek száma 10.167 volt, 2022-ben már csak 11.977 és 6453 főt jelent ugyanez a két kategória. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 6 év során felére csökkent azon fiatalok száma, akik tanárként szerettek volna továbbtanulni, és azoké is, akik valóban elkezdték a pedagógusképzést. 

A fenti számokból világosan látszik, hogy az elmúlt időszak köznevelést érintő folyamatai és döntéshozói irányai nem támogatják azt a világos nemzetstratégiai célt, hogy a pedagógus pálya népszerű és vonzó karrier lehessen a tehetséges fiataljaink számára. 

Ehhez arra lenne szükség, hogy pedagógusaink nem csak szakmailag, de egzisztenciálisan is megbecsült tagjai lehessenek társadalmunknak. Ezt a célt pedig megfelelő politikai döntések nélkül nagyon nehéz lesz elérni.

"A magyar egyetemisták országos szintű képviseletét ellátó szervezeteként szolidaritásunkat fejezzük ki a pedagógusok és a diákok mellett. Hallgatóként lelkiismereti kérdés kiállnunk értük. Egyetemistaként átérezzük azoknak a középiskolás diákoknak a csalódottságát és félelmeit, akik a jelenlegi helyzetben úgy érzik, a tanáraikkal kapcsolatban született méltánytalan intézményes döntések csökkentik a tanuláshoz való jogukat.

Tanár szakos hallgatótársaink védelmében pedig azt kérjük a döntéshozóktól, hogy igyekezzenek megszüntetni a tanári hivatás körül kialakult káros politikai-társadalmi légkört, és kezdjünk el közösen dolgozni egy olyan Magyarországért, ahol tiszteletreméltó és megbecsült döntés lesz a tanári hivatást választani."

Szomorú dolog egyetemistaként azt tapasztalnunk: jelenleg nem ebbe az irányba tartunk

- zárul a HÖOK közleménye.