Müller Cecília irányítása alá kerülhet a gyógyszerhatóság

Müller Cecília irányítása alá kerülhet a gyógyszerhatóság

Az átszervezés egyben leépítést is jelent.

A Müller Cecília alá tartozó Nemzeti Népegészségügyi Központ felügyelheti az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet is

számolt be a Népszava.

A lap információi szerint bár formális kormányzati döntés még nem született, múlt kedden ugyanakkor már szóban tájékoztatták egy állománygyűlésen a gyógyszerhatóság dolgozóit a várható szervezeti változásról.

Mint kiderült, az átszervezés egyben leépítést is jelent, ugyanis mielőtt Müller Cecília országos tiszti főorvos irányítása kerülne a hatóság, 10 százalékkal csökkentenék a létszámát. Ez nagyjából 45 ember elbocsátását jelentheti.

A Népszava szerint az NNK-ba való beolvadás hírére már több speciális tudású szakember is a felmondás mellett dönttött.

Az OGYÉI feladata egyebek mellett az, hogy engedélyt adjon a gyógyszerek hazai forgalmazására, gyártására, és ügyel a gyógyszerbiztonságra. A hatóság biztonságos gyógyszerellátás részeként ellenőrzi a gyártóhelyeket, felügyeli a klinikai vizsgálatokat, gyűjti és elemzi a készítményekkel kapcsolatos mellékhatásokat. Az OGYÉI készíti elő azt a döntést is, hogy egy-egy gyógyszer alkalmazását finanszírozza-e a hazai társadalombiztosítás.

(Címlapkép: Müller Cecília országos tisztifőorvos a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" programjáról tartott sajtótájékoztatón Csökölyön 2022. május 23-án. MTI/Varga György)