Orbánnak van is, meg nincs is köze Áder újraválasztásához

Na jó, leginkább azért van.

Ennek apropóján a Hvg.hu megkereste a Miniszterelnökséget, amire nagyjából azt a választ kapták, hogy "Orbán Viktornak semmi köze hozzá, hogy ki a köztársasági elnök".

Havasi Bertalan sajtófőnök válaszában azt írta, hogy a köztársasági elnök megválasztásának rendjét az Alaptörvény szabályozza és ebben a folyamatban kizárólag az Országgyűlésnek van szerepe, továbbá

"országgyűlési képviselők véleményének vagy kihallgatott beszélgetéseinek értelmezéséhez a miniszterelnök sajtófőnökeként nem tudok segítséget adni".

- utalt Havasi arra, amit már Rubovszky is szóvá tett a napokban, hogy nem szép dolog kihallgatni a beszélgetéseket a parlamentben.

Havasi szavait a vonatkozó alaptörvény passzus megerősíti:  eszerint "a köztársasági elnök megválasztásának rendjét az Alaptörvény szabályozza és ebben a folyamatban kizárólag az Országgyűlésnek van szerepe".

Igen ám, csakhogy

"a Fidesz alapszabályának értelmében a köztársasági elnöki méltóság betöltésére a Fidesz elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök tehetett előterjesztést."

- mondta Lázár János még 2012 áprilisában.

Ez alapján Áder János további karrierjének alakulása bizony mégicsak Orbán Viktor kezében van, lévén ő a Fidesz elnöke most is.