Óriási harc dúl a megyei lapokért

A vidéki lakosságot sokkal jobban elérik, mint az országos, vagy akár a bulvármédia.

A 18 megyei napilap közül 12 ma már ahhoz a Mediaworks kiadóhoz tartozik, amellyel a Népszabadság megszüntetése miatt volt tele a sajtó októberben, és amelyet a várakozásoknak megfelelően végül valóban meg is vett a Mészáros Lőrinc-közeli Opimus Press Zrt - írja az Index.hu (a Mediaworks nem sokkal előtte vásárolta fel a Pannon Lapok Társasága négy megyei lapját)

A maradék 6 lap felének, az Észak-Magyarországnak, a Hajdú-Bihari Naplónak és a Kelet-Magyarországnak egy osztrák, voralbergi vállalkozó tulajdonában álló Russmedia Kft. a kiadója, ám ha helyesnek bizonyulnak a Hvg.hu novemberi értesülései, a Russmediával és annak 3 lapjával folytatódhat a kormánypárti terjeszkedés. A maradék 3 megyei napilap közül 2, a Kisalföld és a Délmagyar a Lapcomnál van, amely mögött a kajmán-szigeteki bejegyzésű Radio Bridge Media Holding áll. A Kiadó Zrt. vezérigazgatója, Pallagi Ferenc októberben bejelentette, hogy lemond a pozíciójáról, beindultak a találgatások egy küszöbön álló tulajdonosváltásról.

A 18 megyei napilapból a Mediaworks-höz tartozó 12 lapot lehet kormánypárti érdekeltséghez kötni, vagyis a megyei napilapok kétharmadáról van szó.

A portál kimutatása alapján még mindig a lapcomos Kisalföld vezet toronymagasan, ám a nemrégiben a Mediaworks-höz került Vas Népe és a Zalai Hírlap (korábban mindkettő a Pannon Lapok Társaságánál volt) is szép számokat hoz (általánosságban elmondható, hogy Nyugat-Dunántúlon erősebbek a megyei lapok pozíciói, miközben az ország középső részén, így például Komárom-Esztergomban, Hevesben, Nógrádban a leggyengébb, Pest megyében pedig még megyei lap sincs).

Bár a megyei lapoknál is hatalmasat zuhant a példányszám, ez nem jelenti azt, hogy ne lennének még így is nagyon erősek, ha a nyomtatott lappiac más szereplőihez viszonyítjuk őket. A portál szerint a megyei napilapok együtt körülbelül 4-szer annyi példányban fogynak, mint a legolvasottabb országos napilap, a Blikk, sőt, ha a példányszámot a választópolgárok számához viszonyítva nézzük, akkor az látszik, hogy a Vas Népe 13-szor annyi embert ér el a maga területén, mint arányosan a Blikk, 36-szor annyit, mint a Nemzeti Sport és 87-szer annyit, mint a Magyar Nemzet.
    
Még a példányszámban legrosszabbul álló Heves Megyei Hírlap is több hevesi választópolgárt ér el arányaiban, mint bármelyik nagy országos napilap. A Blikknél például 2,5-szer többet.