Óriási kártérítéseket kapnak a rabok a rossz börtönkörülmények miatt

Az állam linkségére Strasbourg fejenként 5-6 milliós kártérítéssel reagált. Negyedmilliárdot már elbuktunk, de a java csak most jöhet.

Csütörtökön egy 43 fős csoport együtt kapott ítéletet: fejenként 2,5 millió, és 9 millió forint közötti összeget ítélt meg számukra a bíróság, jogerősen - a magyar állam nem fellebbezett.

A Helsinki bizottság szerint a kártérítés mértékét befolyásolja

a fogvatartás időtartama, a zárkán belüli elkülönített WC hiánya, a bogarak (tetű, poloska) elterjedtsége, a korlátozott fürdési lehetőségek (heti 1–2), a zárkában elérhető meleg víz hiánya (amivel a fürdés részlegesen kompenzálható lenne), valamint a megfelelő fűtés, szellőzés és természetes fény hiánya.

Ezen túl a mozgásteret is kritika érte, ami az elvárt 3 helyett csupán átlagban 2,5 négyzetmétert jelentett fejenként.

A börtönök túlzsúfoltsága az elmúlt években 144 százalékos volt, ami 128 százalékra csökkent. 2019-re új börtönök építésével javulhat a helyzet.

Hasonló panaszokkal mintegy 3000 beadvány áll a bíróságnál, így az iránymutató ítélet után magyarországi fogvatartottak tömegei számíthatnak milliós kártérítésre egészen addig, míg az állam nem tesz eleget az uniós büntetés-végrehajtási elvárásoknak.

Friss: Zuschlag János, az MSZP volt parlamenti képviselője is azok között van, akik pénzt kapnak az államtól – írja az Index. Eszerint a 2013-ban szabaduló politikus 18500 eurót, azaz több mint ötmillió forintot fog kapni.