Oroszország beintett Ukrajnának: nem egyeztetnek az ukrán adósság átütemezéséről

Szergej Sztorcsak csütörtökön hangsúlyozta, hogy Oroszország nem vesz részt Ukrajna adósságának az átütemezéséről a magánhitelezőkkel folyó tárgyalásokon, és elvárja, hogy Kijev időben, júniusban rendezze esedékes adósságát. Orosz illetékesek korábban már többször jelezték, hogy Moszkva kormányhitelezőként folyósította a kölcsönt.

Ukrajna 2013. december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket. Az orosz pénzügyminiszter alig egy héttel később, december 23-án jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt. A kétéves lejáratú adósságpapír kuponja (évenként fizetendő kamata) öt százalék.

Tavaly januárban felerősödtek azok a jelzések, hogy Oroszország rövid időn belül ismét ukrán kötvényt vásárol, kétmilliárd dollár értékben. Néhány nappal később Moszkva azonban befagyasztotta a segélyezési folyamatot, miután Kijevben komolyabbakká váltak a kormányellenes tüntetések, amelyek végül kikényszerítették az akkori ukrán vezetők távozását.

Ukrajna tavaly teljesítette féléves kamatfizetési kötelezettségét, december végén időben átutalta az esedékes 75,5 millió dollárt, miután az első részletet, 73,33 millió dollárt Kijev június 20-án fizette ki, szintén időben. Ukrajnának idén is kétszer kell kamatot törlesztenie, júniusban és decemberben és szintén az év végén kell rendeznie a tőketartozást.