Moszkva megakadályozhatta volna a beszláni vérengzést

Az orosz hatóságok súlyos hibákat követtek el a 2004-es túszejtés során.Az orosz hatóságok súlyos hibákat követtek el a 2004-es túszejtés során.Az orosz hatóságok súlyos hibákat követtek el a 2004-es túszejtés során.Az orosz hatóságok súlyos hibákat követtek el a 2004-es túszejtés során.

Egy csecsen terrorkommandó mintegy 1100 gyereket, szülőt és tanárt ejtett túszul 2004. szeptember 1-jén egy általános iskolában az észak-oszétiai Beszlánban. Két nappal később máig tisztázatlan körülmények között akcióba léptek a biztonsági erők, az ennek nyomán kialakult vérfürdőben 334 ember, köztük 180 gyerek vesztette életét.

Egy évvel később a beszlani anyák küldöttsége járt az orosz elnöknél: szerintük Putyint félretájékoztatták arról, hogy miképp kezelte a tragédiát és az azt követő vizsgálatot az orosz kormány.

Az elnök ezután felszólította az ügyészséget, hogy a helyszínen ellenőrizzék azokat az információkat, amelyeket a tragédia során meghalt gyerekek szülei adtak át az orosz elnöknek.

A később Moszkva által indított vizsgálat megakadt, és több mint 400 ember fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához az ügyben.