Munkatáborba viszik az orosz hajléktalanokat a vb alatt?

Rontják az országimázst.

A bulvárlap szerint most azokat a fedél nélkülieket gyűjtik össze, akiket a világbajnokság előtt nem tudtak elpaterolni a nagyobb városokból és környékükről. Aki ellenáll a hatósági intézkedésnek, azt állítólag keményen helyben hagyják az orosz zsaruk.

A Sunnak sikerült megszólaltatnia egy orosz hajléktalan nőt, aki a következőt mondta az újságíróknak:

"A begyűjtés” este és az éjjeli órákban folyik azért, hogy minél kevesebb szemtanúja legyen."

A nő szerint az orosz hatóságok azt ígérik, július 15-e után mindenki visszatérhet kedvenc utcájára, parkjába, addig viszont nem vethetnek rossz fényt Oroszországra a külföldiek előtt.

A Bors szerint a Moszkovszkij Komszomolec azt írta, hogy a kazanyi csöveseket Naberezsnije Cselnibe, Jekatyerinburg utcalakóit pedig Cseljabinszkba szállítják, de átmeneti Gulag-város lett Tula és Tver is.

A moszkvai szociális hatóság cáfolta a híreszteléseket

A The Sun brit bulvárlap június 8-án, az orosz Moszkovszkij Komszomolec nevű lapra hivatkozva számolt be arról, hogy a világbajnokságot vendégül látó nagyvárosokból a hatóságok erőszakkal elszállítják a hajléktalanokat. A lap úgy tudja, „speciális táborokba” vitték őket, vagy azt tanácsolták nekik, húzzák meg magukat munkásszállásokon a világbajnokság ideje alatt. Egy forrás szerint volt katonai táborokat alakítottak menhellyé a torna idejére. A The Sun cikkének címében felteszi a kérdést, hogy „új gulágokról” van-e szó, de egyébként a cikkben nincs szó „munkatáborokról”. Több brit lap (így a Mirror, a Standard vagy a Daily Mail) is megírta még aznap, hogy az illetékes moszkvai szociális hatóság cáfolta a Moszkovszkij Komszomolec értesüléseit, mondván „a hajléktalanok ugyanolyan állampolgárok, mint mi, illegális erőszakkal átszállítani őket máshova”. A szóvivő állítása szerint nem kaptak extra utasításokat a világbajnokság idejére. (NT)