Moszkva bezárta az iskolákat, Oroszország pedig lezárta a határait

Moszkva bezárta az iskolákat, Oroszország pedig lezárta a határait

Tanítási szünetet rendelt el március 21-től április 12-ig az orosz főváros közoktatási intézményeiben hétfőn Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere - számolt be róla az MTI.

A polgármester, akit Mihail Misusztyin miniszterelnök hétfőn a koronavírus terjedése elleni védekezés kormányzati koordinációs tanács első elnökhelyettesévé nevezett ki, április 10-ig megtiltotta az 50 fősnél népesebb rendezvények megtartását is a fővárosi zárt helyiségekben.

Az orosz kormány hétfő este a honlapján közölte, hogy szerdától május 1-ig erősen korlátozzák a külföldiek beutazását az országba. A tilalom nem vonatkozik a hivatalos küldöttségek tagjaira, a követségi és konzulátusi dolgozókra, a nemzetközi kamionforgalom sofőrjeire, a légi tranzitutasokra, valamint a légi, a folyami és a tengeri járművek személyzetére. Nem érinti a korlátozás a diplomáciai, szolgálati, vagy családi közeli hozzátartozó elvesztése miatt kiadott turistavízummal rendelkező, illetve az Oroszországban bejelentett lakhellyel rendelkező személyeket sem.

Az intézkedéseket a moszkvai kormány a WHO ajánlásaival magyarázta.

Az orosz kormány 300 milliárd rubeles (3,6 milliárd eurós) programot hirdetett meg a kór terjedése által okozott károk ellensúlyozására.

A hétfőn közölt hivatalos összesítés szerint Oroszországban eddig 93 ember kapta meg a koronavírust. Ezek közül 86 esetben külföldről hurcolták be a kórt. Az ismertté vált fertőzöttek száma egy nap alatt 30 fővel nőtt, közülük 20 új beteget Moszkvában regisztráltak.