Oroszország újabb rakétákat telepíthet Lengyelország és a Baltikum közvetlen közelébe

Újabb Iszkander típusú ballisztikus rakétákat telepíthet Oroszország a Litvánia és Lengyelország között fekvő kalinyingrádi enklávéba.

Mint Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője aznap közölte, az Egyesült Államok úgy vezényelt egy újabb teljes felszerelésű páncélos dandárt Lengyelországba, hogy egy másiknak csak a személyi állományát vonta ki a térségből, hadfelszerelése nélkül, ami a szóvivő szerint ellentétes Oroszország és a NATO alapszerződésével. Konasenkov azt állította, hogy a szeptemberi nagyszabású Zapad-2017 orosz-fehérorosz hadgyakorlat ürügyén Washington illegális módon, csendben fegyvereket telepít az Oroszországgal szomszédos Lengyelországba. 
   
Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter úgy reagált, hogy Oroszország hamis és hazug információkat terjeszt a NATO lengyelországi katonai jelenlétéről.
   
Samanov tábornok az amerikai felvonulásra utalva kijelentette: "Ez olyan előfeltételeket teremt, amelyek a jövőben lehetővé tehetik számukra egy bizonyos hídfő kiépítését. Ezt nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, mindenképpen válaszlépéseket fogunk tenni".
   
Kérdésre válaszolva Samanov hozzátette: a válaszlépések között nemcsak további katonai egységek átirányítása jöhet szóba, hanem fegyverek, például Iszkander típusú rakéták telepítése a nyugat-oroszországi régiókban, beleértve a Kalinyingrádi területet.
   
Az Iszkander típusú, korszerű, nagy precizitású ballisztikus rakéták atomtöltet hordozására is képesek. Hatótávolságuk 500 kilométer, tehát a lengyel és a litván fővárost is elérhetik.