Forrong az orosz ellenzék: tüntetéseket sürgetnek Putyin ellen

Forrong az orosz ellenzék: tüntetéseket sürgetnek Putyin ellen

Az orosz ellenzék szerdán tiltakozásra szólított fel Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, aki ma reggel elrendelte 300 ezer tartalékos mozgósítását - adta hírül az MTI.

Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető azt mondta, hogy Putyin még több orosz embert küld a halálba egy kudarcos háború miatt.

"Egyértelmű, hogy a bűnös háború egyre rosszabb, egyre mélyül, és Putyin igyekszik minél több embert belekeverni ebbe" 

- üzente a börtönből Navalnij az ügyvédei által rögzített és nyilvánosságra hozott videofelvételen, azt is hangoztatva: "Emberek százezreit akarja bemocskolni (Putyin) ezzel a vérrel."

A február 24-i invázió óta Putyin keményen fellépett a másként gondolkodók és a média ellen: több ezer embert tartóztattak le a háborúellenes tüntetéseken, és egy új törvény 15 év börtönbüntetést ír elő azoknak, akik "álhíreket" terjesztenek a hadseregről.

Az orosz állami televízió a kritikusokat árulóknak állítja be, akik a "Nyugat zsoldjában" állnak. Putyin szerint az ország harcban áll a Nyugattal Ukrajna miatt, amelyet szerinte az Egyesült Államok és szövetségesei arra használnak fel, hogy elpusztítsák Oroszországot - írta jelentésében a Reuters. A hírügynökség arról is beszámolt, hogy orosz háborúellenes csoportok utcai tüntetésekre szólítottak fel a mozgósítási parancs ellen.

"Ez azt jelenti, hogy orosz férfiak ezreit - apáinkat, testvéreinket és férjeinket - a háború húsdarálójába vetik" 

- közölte a Veszna jogvédő és háborúellenes központ. "Most a háború minden otthonba és minden családba eljutott" - fogalmaztak. A szervezet egyben felszólította az oroszokat, hogy szerdán vonuljanak utcára a nagyobb városokban.

A "különleges katonai műveletnek" nevezett háború február 24-i kezdete utáni napokban a rohamrendőrök lecsaptak az éjszakai utcai tüntetések résztvevőire, és az OVD-Info tüntetővédelmi szervezet szerint legalább 16 ezer demonstrálót vettek őrizetbe.

Zuhanni kezdett az orosz tőzsde, miután Putyin bejelentette a részleges mozgósítást

Az orosz-ukrán háború február végi kitörése óta nem látott mértékben kezdtek zuhanni az orosz részvények kedden, miután Vlagyimir Putyin bejelentette a részleges mozgósítást - számolt be a Portfolio.hu.