Ukrán források szerint rakétatámadás érte Dnyipropetrovszkot, halálos áldozata is van

Ukrán források szerint rakétatámadás érte Dnyipropetrovszkot, halálos áldozata is van

Halálos áldozata is van a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkot ért orosz légicsapásnak - közölte Valentin Reznyicsenko, a megye kormányzója vasárnap. Harcokat jelentettek Luhanszkból is, ahol ukrán források szerint nyolcan haltak meg légicsapásban.

Az MTI azt írja, Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó Telegram-üzenetben azt mondta, a harcok a környéken az ortodox húsvét beköszöntével sem csillapodtak, hozzátéve, hogy Luhanszk térségében a támadások hét templomot rongáltak meg.

A harcok folytatódtak Harkiv megyében is, ahol a kormányzó, Oleh Szinehubov szerint az újabb ágyúzásnak két halálos áldozata és 19 sebesültje van.

A húsvéti ünnepek ellenére a harcok által leginkább sújtott régiókban - Kijev mellett Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjában, Harkivban, Mikolajivban, Odesszában, Csernihivben, Lvivben és Herszonban - szombat este héttől - máshol 11-től - vasárnap hajnali 5 óráig tartó kijárási tilalmat hirdettek. Ez idő alatt a templomokat sem lehetett látogatni, elmaradtak a hagyományos húsvéti éjszakai szertartások is.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében azt mondta, felelősségre fogják vonni azokat, akiknek köze volt az Odessza elleni légicsapáshoz. A délnyugat-ukrajnai várost szombaton érte rakétatámadás, amelyben hatan meghaltak, köztük egy három hónapos csecsemő is.

"Nehézfegyverzetre van szükségünk. Amint több fegyverünk lesz, higgyék el, azonnal visszafoglaljuk az ideiglenesen megszállt régiókat" - szögezte le Zelenszkij.

Az elnök vasárnap a Kijevben tartott húsvéti misén az ostrom alatt álló Mariupolra kitérve kijelentette: "a falakat lerombolhatják, de nem lehet elpusztítani azt az alapot, amelyen harcosaink és az egész ország szellemisége nyugszik".

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol elfoglalása kulcsfontosságú a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget és Oroszország szárazföldi része közötti folyosó megteremtése szempontjából.

Vasárnap az ukrán hadsereg azt közölte, hogy Oroszország Iszkander-M rakétarendszereket telepített 60 kilométerre az orosz-ukrán határtól, Belgorod megyébe, pontos helymeghatározást azonban nem közöltek.