Robert Habeck: spórolj az üzemanyaggal, hogy bosszantsd Putyint!

Robert Habeck: spórolj az üzemanyaggal, hogy bosszantsd Putyint!

A Zöldek társelnöke azt kéri a németektől, hogy autózzanak kevesebbet az ünnepek alatt.

Robert Habeck német alkancellár felszólította a polgárokat, hogy csökkentsék az energiafelhasználást és autózzanak kevesebbet, hogy így is segítsenek függetleníteni Németországot az orosz olajtól és gáztól – írja a 444 a BBC beszámolója alapján.

„Ha húsvétkor vonattal vagy biciklivel tudtok menni, az is jó: kíméli a pénztárcát, és bosszantja Putyint”

– mondta Habeck, aki egyben gazdasági miniszter és a Zöldek társelnöke is.

Bár Németország nem támogatta az orosz energiaimport teljes embargóját célzó európai elképzeléseket, de felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyezést, amelyet több mint 9 milliárd euróért építettek.

A hét elején német gazdasági intézetek arra figyelmeztettek, hogy az orosz import azonnali leállítása 2023-ra éles recessziót idézhet elő Európa legnagyobb gazdaságában.

A német kkv-k nem támogatják az orosz gáz importjának a betiltását

Egy nagy német kereskedelmi csoport szerint sok kis- és középvállalkozás a robbanásszerűen emelkedő energiaárak miatt pénzügyi válságban van - és emiatt ellenzi az orosz földgáz importjának betiltását. A német kis- és középvállalkozások szövetsége (BMVW) 1200 céget kérdezett meg arról, hogy támogatnák-e az orosz energiaimport azonnali leállítását, ha az megemelné a beszerzési árakat.