Működik az állami propaganda: egyre kevesebben tartják itthon agressziónak Ukrajna lerohanását

Működik az állami propaganda: egyre kevesebben tartják itthon agressziónak Ukrajna lerohanását

Két hónap alatt 8 százalékponttal csökkent azok aránya, akik agressziónak tartják az Oroszország által Ukrajna ellen elindított támadást – derült ki Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava rendelt meg.

A kutatás szerint folyamatosan csökken a folyamatosan csökkent azok száma, akik a háborút indító Oroszországot tartják agresszornak.

Két hónapja még 64, jelenleg 56 százalék tartja Oroszországot agresszornak a február 24-én indított invázióban.

Egy hónapja kicsit többet, 58 százalékot mértek.

A kutatás kitért azokra is, akik a támadást inkább Oroszország védekezésének tartják. Ezt a véleményt osztók aránya 15 százalékról 28-ra nőtt, majd 25 százalékra esett vissza.

A jelenség oka a napilag szerint az oroszbarát kormánypropaganda lehet.

Mint ismert, hazánkban olyannyira létező jelenség az oroszokkal szembeni, kritika nélküli szimpátia, hogy egy csoport képes volt egy alig kétszáz fős tüntetést is összehozni a belvárosi Szabadság térre, hogy elmondják, szerintük az Egyesült Államok okolható a háborúért, Bucsában pedig nem is követtek el tömeggyilkosságot az oroszok.

A kutatást és annak eredményeit érdemes egyébként fenntartásokkal kezelni, emlékezetes ugyanis, hogy a Publicus Intézet volt az, amely az országgyűlési választások előtt egy nappal, április másodikán kihozott kutatása szerint fej fej mellett állt az egységes ellenzék és a Fidesz-KDNP, azt állították, hogy a két nagy tömb a biztos szavazó pártválasztók 47 százalékénak voksára számíthat. Az eredmény jól ismert.