Jakab Péter: Ki és mivel zsarolta Magyarország miniszterelnökét?

Jakab Péter: Ki és mivel zsarolta Magyarország miniszterelnökét?

Jakab Péter, a Jobbik pártelnöke január végén ismét írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz, melyet a "Ki és mivel zsarolta Magyarország miniszterelnökét?" címmel illetett, immár második felvonásban, melyben egyúttal a kormányfő nemzetbiztonsági átvilágítását is sürgeti. Válasz a kormányoldal részéről hétfőn érkezett.

A Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje már decemberben írásbeli kérdést intézett a kormányfőhöz, amiben azzal kapcsolatban várt választ, hogy szerinte a kormányfőt és az azóta leköszönt EP-képviselő Szájer Józsefet "zsarolták Brüsszelben" - megalapozottnak gondolt gyanúját egy, a koronavírussal kapcsolatos tájékoztató oldalon olvasott, erre történt utalásra alapozta a pártelnök. 

Az arra küldött reakcióról azt írta, elküldte a kérdéseit írásban is, személyesen Orbán Viktornak címezve, de válaszadásra Rogán Antal minisztert jelölte ki, akinek a megbízásából a kijelölt államtitkár Dömötör Csaba azt a választ adta,  

szeretném emlékeztetni, hogy az írásbeli kérdésében foglaltakkal kapcsolatban a miniszterelnök már kifejtette álláspontját.

Erre Jakab úgy reagált, szerinte kifogásolható ez a fajta munkamorál, de "a választókkal szembeni leplezetlen tiszteletlenséget" sem tudta szó nélkül hagyni. Utóbbi kapcsán úgy fogalmaz, hogy folyamatosan

"passzolgatják a felelősséget",

majd a tárgyra visszatérve ismét az arról felmerült kérdéseivel folytatta: "Hogy kell elképzelni a történteket? Megzsarolták, de nem kell vele foglalkozni, felejtsük el? Mindennapos dolog lett az ilyen?" 

Jakab hozzáfűzte, "Magyarország miniszterelnökének az esetleges zsarolhatósága közügy, az ezzel kapcsolatos információk közérdeklődésre tartanak számot. Az államtitkár a válaszában úgy utal valamire, hogy annak sem a pontos tartalmát, sem az elérhetőségét nem jelöli meg". Majd zárásképpen megfogalmazta:

Egyre többen várjuk, hogy kiderüljön végre, ki és mivel zsarolja Magyarország miniszterelnökét! Bátorítom, hogy önként és mielőbb vesse alá magát a nemzetbiztonsági átvilágításnak, a megzsarolásának részleteiről pedig a nyilvánosság útján számoljon be!

- fejezte be a pártelnök.

Erre azonban hétfőn ugyancsak egy, az ellenzéki párt elnöke számára - kétségtelenül - elfogadhatatlan válasz érkezett a feladatra kijelölt Dömötör Csabától, a már megszokott "passzolgatások" után:

Amint azt az előző írásbeli kérdésére adott válaszomban is jeleztem önnek, Orbán Viktor miniszterelnök úr korábban már kifejtette álláspontját a beadványában foglaltakkal kapcsolatban. Ez akkor is így van, ha ön a kérdését összefüggéstelen szövegkörnyezetbe ágyazva újra és újra benyújtja.

- adta válaszul.