Összeállt az offshore-koalíció a Normafán

A Jobbik szerint már a látszatra sem adnak: a Fidesz és a balliberálisok kéz a kézben harcolnak a magánérdekeket szolgáló építkezésekért és a közpénzek offshore cégekbe pumpálásáért.

Közösen állt ki sajtótájékoztatóra Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere Tüttő Kata szocialista és Komáromi Zoltán Együtt-képviselővel, hogy a Normafáról tartandó népszavazáson való részvételre buzdítsanak. 

Erre reagáló közleményében a Jobbik azt írta:

„Már a látszatra sem adnak: a Fidesz és a balliberálisok immár kéz a kézben harcolnak a magánérdekeket szolgáló építkezésekért és a közpénzek offshore cégekbe történő pumpálásáért.”

Gyöngyösi Márton, a nemzeti párt XII. kerületi választókerületi elnöke hangsúlyozta, a Jobbik továbbra sem támogatja a tervezett munkálatokat, mert a Normafa-törvény újabb beépítésre szánt területeket jelöl ki, növeli az ingatlanok beépíthetőségét, és az építménymagasságot, miközben nincs szó benne az ésszerű területrendezésről.

„A Pokorni Zoltán által hivatkozott határozat általános, az utolsó pillanatban elkészült megvalósítási terv pedig oly mértékben rugalmas kereteket szab, hogy abba a támogatható Normafa rendbetételtől az elfogadhatatlan gigaberuházásig minden belefér” – olvasható a közleményben. A Jobbik szerint ha vasárnap az igenek kerülnek többségbe, az önkormányzat biankó felhatalmazást kap arra, hogy saját szájíze szerint hajtsa végre a Normafa „rehabilitációját”.

A Jobbik kiemelte, továbbra is arra buzdítják a XII. kerület lakosságát, hogy vasárnap utasítsa el a tervezett munkálatokat,

mondjon nemet a Fidesz és az MSZP közös Normafa-projektjére.

Csúsztató Pokorni

Pokorni Zoltán délelőtti sajtótájékoztatóján – utalva az ellenzéki politikustársaival közös szerepvállalásra – kiemelte: a Normafa van annyira fontos és szép, hogy felülírja az egyébként szokásos szereposztást, amely napjainkban meghatározó a magyar politikai életben. Arra kérte a hegyvidéki polgárokat, hogy menjenek el voksolni vasárnap a helyi népszavazáson, és adjanak esélyt a Normafa megújítására.

A Jobbik elutasító álláspontjáról úgy vélekedett: a párt helyi képviselője támogatta a kezdeményezést, de úgy tűnik, az országos pártközpont „rátelepedett” erre a kérdésre. Ezzel szemben Martinez Gábor a Jobbik XII. kerületi képviselője múlt pénteki sajtótájékoztatóján külön kiemelte: a határozati javaslatot úgy szavazta meg a képviselő-testület, hogy csak utólag értesítették arról a képviselőket, hogy a népszavazási kérdés a határozati javaslatról fog szólni. A Jobbik, függetlenül ettől a ténytől, a szavazáson tartózkodott.

A távirati iroda Pokorniék sajtótájékoztatójáról beszámoló anyaga erről csak annyit írt, hogy január 27-én ellenszavazat nélkül fogadta el a XII. kerületi képviselő-testület azt a határozatot, amely a Normafát érintő helyi népszavazási kérdés alapját adja.
 
(A Normafa ügyével foglalkozott az N1TV Napi aktuális című műsora is.)