Összeolvadnak, átalakulnak az egyetemek, tüntetnek a diákok

Palkovics László elmondta: az átalakítás tervezett időpontja 2016. január elseje, azaz ekkortól csatlakozna az élelmiszertudományi, kertészettudományi és a tájépítészeti kar a SZIE-hez. Szintén ettől az időponttól alakulhat át a Nyugat-magyarországi Egyetem: a mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszertudományi kar, és a győri Apáczai Csere János kar kiválik, s a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozik. 

A korábbi terveknek megfelelően átalakítják a Szent István Egyetemet, jövő július 1-től kiválik az állatorvostudományi kar, és önálló, ágazati felsőoktatási intézmény jön létre. 

Szintén jövő júliustól egyesülne a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola, valamint a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola. 

Közölte: az államtitkárság véleményét ismertette, a változásokról a vonatkozó leveleket az érintett felsőoktatási intézmények kedden délután megkapják. Az államtitkár hozzátette: a fenntartó minisztert az intézmények véleménye nem köti, legkésőbb jövő hét végén a döntést a tárca vezetője várhatóan meghozza majd.

Az MTI tudósításában ugyan nem szerepelt, de az eduline.hu beszámol róla: Palkovics László bejelentését mintegy 200 tüntető diák várta, akik tiltakoznak az átalakítások ellen.