Osztrák külügyminiszter: kell a kerítés

A kisebbik koalíciós partnert, a konzervatív Osztrák Néppártot képviselő Sebastian Kurz szerint a kerítésre az unió külső határain lévő állapotok miatt van szükség. Magyarországra utalva arra emlékeztetett: már hónapokkal ezelőtt ő maga is arról beszélt, hogy amennyiben nem oldódik meg az unió külső határszakaszain a helyzet, úgy egyre több állam próbálhatja majd maga orvosolni a problémát. 
 
Hangsúlyozta: arról nem szeretne vitatkozni, hogy miképpen nevezzék ezt a létesítményt, amelyet szerinte akár "rácsnak" is lehetne hívni.
 
Hatalmas feladat előtt állunk nap mint nap - jelentette ki a belügyminiszter Salzburgban csütörtökön. A városban tartott menekültügyi konferencián az ugyancsak néppárti Johanna Mikl-Leitner elmondta: minden nap átlagosan 3-400 menekültkérelmet adnak be Ausztriában, tehát minden második nap egy kisebb falu lakosságának megfelelő számú embert kell elhelyezni.
 
Tájékoztatása szerint az állam október elseje óta 1850 helyet jelölt ki saját hatáskörben országszerte, azonban a tárcavezető szerint nem megy mindig egyszerűen a helykeresés, mivel számos bérbeadó magas árakat kér a telkekért, kihasználva a szükséghelyzetet. Mikl-Leitner kitért arra is, hogy továbbra is keresnek házakat, illetve olyan a földterületeket, ahová konténereket állíthatnak. Tájékoztatása szerint jelenleg 360-an éjszakáznak még sátrakban Ausztria-szerte. 
 
A konferencián elhangzott az is, hogy míg tavaly 28 ezer és 2013-ban 17 ezer menekültkérelmet adtak be Ausztriában, addig idén már 63 ezret az év eleje óta. Az utóbbi két napban hozzávetőlegesen az eddigi legtöbb kérelem érkezett be, csaknem 600-at adtak be külön-külön a két napon. 
 
A belügyminiszter szerint Ausztria már nemcsak transzfer-, hanem célország is lett. Ausztria lakosságszámához viszonyítva már sokkal inkább érintett a menekülthelyzetben, mint Németország - jelentette ki Mikl-Leitner, aki elmondta azt is, hogy jelenleg 60 ezer 500 menekült jogosult alapellátásra Ausztriában.