Öt hónap után táblázták ki, hogy fizetős az útszakasz

Táblákat helyeztek ki az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszára, amelyek 5 hónap elmúltával végre időben jelzik, hogy fizetős útszakasz következik – írja közleményében Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester. A fizetőssé tétel ellen a kezdetektől tiltakozó polgármester korábban arról adott ki közleményt, hogy az említett bevezető szakaszon „csapdába csalják” a gyanútlan autósokat, hiszen a  kormányrendelet szerint a budapesti városhatár előtt fizetőssé válik az autópálya, de erre semmilyen tábla nem figyelmezteti őket.
 
Wittinghoff felidézi, hogy akkor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium néhány órán belül kiadott egy cáfolatot, „Nincs csapda az Egér úton” címmel. A polgármester szerint a táblák kihelyezésével a szaktárca „belátta az igazunkat”, mivel a napokban több új táblát helyeztek ki a kifogásolt szakaszokon. Igaz, ezek szerinte olyan kicsik, hogy alig lehet őket észrevenni.

Maradt a fő probléma

Wittinghof azt írja, hogy az idén bevezetett megyei matricák nem a szóban forgó megye határa előtti utolsó, hanem a határt követő első lehajtóig érvényesek, de mivel fővárosi matrica nincs, vagyis Budapesten belül elvben nem fizetősek az utak, a díjmentességnek a megyehatár utáni első lehajtóig kellene tartania. Ám az M1-M7-es autópálya esetében ez nem így van, és már az Egér úttól fizetni kell, ráadásul – hívja fel a figyelmet Wittinghoff – egy olyan szakaszon, amelyet nem is az autópálya-kezelő tart fent, hanem a fővárosi önkormányzat tulajdona, bevezető út minősítéssel.
 
Hangsúlyozza, hogy a táblák kihelyezésével a fő probléma nem oldódott meg: továbbra is kell Pest megyei matricát venniük azoknak, akik csak a fővárosban használják az autópálya bevezető szakaszát, és a határt követő első lehetséges alkalommal, a budaörsi benzinkútnál lehajtanak.
 
A polgármester továbbra is azt követeli, hogy a budaörsi benzinkútig lehessen ingyenesen használni az M1-M7-es autópályát.