Ötpárti egyeztetést és rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Jobbik

"A Jobbik jogállamhoz méltatlan diszkriminációnak tartja mindezt, és az elmúlt évek során számtalanszor felhívta a figyelmet e visszásságra az Országgyűlésben és más fórumokon is. Két határozati javaslatot is benyújtottunk a Parlamentnek e témában, továbbá a Jobbik javaslatára a Magyar Állandó Értekezlet 2014-es és 2015-ös zárónyilatkozataiban – amelyeket a magyarországi és külhoni magyar pártok, valamint a kormány egyhangúlag fogadtak el –  is szerepelt, hogy szükséges a választójog gyakorlásának megkönnyítése" - írja közleményében Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai kabinet elnöke.

A sajtóhírek szerint minden ellenzéki párt rossznak tartja a jelenlegi törvényi szabályozást, sőt az elmúlt napokban a kormány nyilatkozataiban is érzékelhető volt, hogy tisztában vannak e problémával, és nyitottak „bizonyos technikai módosításokra”.

"Annak érdekében, hogy e kérdést illetően valóban konszenzus alakulhasson ki a parlamenti frakciók között, a Jobbik ötpárti egyeztetést hív össze 2016. augusztus 8. 10 órára. Emellett augusztus 18. 9 órára rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezzük, hogy a szükséges törvénymódosításokat az Országgyűlés elfogadhassa" - írja a politikus.

"A Jobbik nem csak a szavak szintjén áll ki a külföldön élő magyarok szavazásának könnyítése mellett! Bízunk benne, hogy kormánypártok, valamint az MSZP és az LMP is elkötelezett a kérdés végleges rendezését illetően" - zárul a közlemény.