„Az otthon ápolók negyedannyi ápolási díjat kapnak, mint az önök benzinköltsége”

52 ezer forint Rétvári szerint eredmény. 

„Volt olyan édesanya, aki, amíg önök aludtak, háromóránként felkelt a gyermekéhez, vagy amíg önök a nyakkendőjüket kötötték, bepelenkázta a 18 éves lányát”

 - emelte ki a jobbikos képviselő, aki szerint a költségvetési forrás megvan hozzá, csak a politikai akarat hiányzik ahhoz, hogy megemeljék az otthoni ápolók illetményét.

A Jobbik azt szeretné, ha az otthoni ápolás díját a mindenkori minimálbérhez igazítanák. Az ellenzéki politikus múlt héten átadta a Jobbik törvényjavaslatát az otthoni ápolók képviselőinek, akik a parlament előtt tartottak demonstrációt.

Stummer János kérdésére Rétvéri Bence államtitkát reagált, aki az érdemi választ elkerülve, némi személyeskedés után a kormányzatot méltatta. Rétvéri kiemelte, hogy 2010 óta 63 százalékos emeléssel sikerült havi 52 800 forintra emelni az ápolási díjat, mely az államtitkár szerint óriási eredmény.

Csak összehasonlítás képen, Romániában is jobb az otthoni ápolók helyzete, mint Magyarországon. A szomszédos országban közalkalmazotti státuszt és körülbelül 130 ezer forintos juttatást kapnak azok, akik otthon ápolják szeretteiket.

„Ők nem mehetnek szabadságra, nem lehetnek betegek, az év 365 napján dolgoznak"

Ma kezdődik a költségvetés általános vitája az országgyűlésben, ehhez kapcsolódva tartott demonstrációt a Kossuth téren a Cseve Csoport, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és az aHang, akik az otthoni ápolás munkaként való elismeréséért küzdenek. A Jobbik 2010 óra nyújt be módosító javaslatot az országgyűlésnek, hogy a mindenkori minimálbér összegére emeljék fel az ápolási díj összegét.