Szijjártó szerint jól halad Paks 2, bár már hét évet csúszik a projekt

Szijjártó szerint jól halad Paks 2, bár már hét évet csúszik a projekt

Jól haladnak a paksi atomerőmű bővítésének előkészítő munkálatai, és a következő időszakban a kivitelező tíz újabb tervet és engedélykérelmet fog benyújtani az illetékes hatóságoknak

- így nyilatkozott Szijjártó mielőtt Moszkvába indult, ahol Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával egyeztetett a további menetrendről. A kivitelező már 519 engedélyt megszerzett, ezek között volt a környezetvédelmi és a telephely-engedély.

A külügyminiszter elmondta:

"Tavaly elkészült a több mint 300 ezer oldalas létesítési engedélykérelem, amellyel kapcsolatban az Országos Atomenergia Hivatal nemrég hiánypótlást rendelt el. Ezt a következő hónapokban természetesen el fogjuk végezni, és ezzel párhuzamosan benyújtunk tíz újabb tervet és engedélykérelmet, például az alaplemezre és a reaktortartályra vonatkozóan."

A tárcavezető arról valamiért nem beszélt, hogy a paksi bővítés bejelentésekor Lázár János akkori miniszter még 2023-as átadót ígért, jelenleg viszont 2029-2030-as dátumokkal kalkulál a kormány - ahogy erre a 444 is rámutatott.

A legkésőbb már ennek az évtizednek a végén készen kell lenniük az új paksi blokkoknak 

- vetítette előre a Paks 2 projekttel kapcsolatban Szijjártó Péter immár Moszkvában, melyről a közösségi oldalán írt kedden kora este, meglehetősen röviden.

Biztató: nem fogadta el Paks2 engedélykérelmét az Atomenergia Hivatal, hiánypótlást kérnek

További értékelésekre van szükség, az OAH ezért nem adta meg a Paks 2 engedélykérelmét, hanem hiánypótlásokat rendelt el - számolt be cikkében a hvg.hu. Szeptember 30-án járt le a határidő, ameddig az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) el kellett bírálnia az új paksi atomerőmű dokumentációját, az építés engedélykérelmét.