A lakosoknak nem szóltak, hogy Paks II. miatt magasfeszültségű vezetéket húznak föléjük

Tiltakoznak az kiemelt jelentőségűnek nyilvánított beruházás ellen.

A ceglédi tanyavilág tiltakozik a tervezett nyomvonal ellen, van aki már a házát is árulja miatta. A környéken élők épp azért választották ezt az életformát, mert menekülni akartak a civilizációtól - írja a Magyar Nemzet.

Az építkezésről senki nem értesítette a lakosokat, akik csak akkor szereztek tudomást a beruházásról, mikor a földmérők megjelentek a területen.

A kormány egy márciusi kormányrendeletben kiemelt jelentőségűnek nyilvánította a beruházást, így az építési határozat ellen nincs helye fellebbezésnek. Ennek ellenére a lakosok néhány napja levelet kaptak egy beleegyezési nyilatkozattal, ami valójában csupán gesztus értékű.

A helyiek azért panaszkodnak, mert szerintük a város polgármestere, Takáts László tudott a beruházásról, mégsem tájékoztatta őket időben. A lap szerint a polgármester tárgyalt is a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.-vel.

A polgármester most arra szólította fel a ceglédieket, ne írják alá a beleegyezési nyilatkozatot, de nem mindenki jóhiszemű vele szemben, mivel maga beszélt arról, hogy már korábban keresték az üggyel kapcsolatban:

[video:https://youtu.be/ualTa1Z8gzQ]

A vezetékek eredetileg a Nefag Zrt. állami erdészet területén haladtak volna át, a terveket azonban módosították a nagyvadak vonulása miatt.

Cegléden péntek délutánra tüntetést hívott össze a Jobbik és az LMP helyi képviselője, hogy tiltakozzanak a vezeték jelenlegi tervek szerinti megépítése ellen.