Valaki megint kaszálni fog - jöhet a Paks II. Nemzeti Munkaerő Közvetítő?

Valaki megint kaszálni fog - jöhet a Paks II. Nemzeti Munkaerő Közvetítő?

62 millióért felmérik, hogy lesz-e elegendő munkaerő Pakshoz.

Paks II. nagy biznisz és még éppen csak az elején járunk. A beruházással kapcsolatos hírek mögött viszont már akaratlanul is Mészáros Lőrinceket lát az ember.

Egyelőre még csupán ott tartunk, hogy egy az mfor által kiszúrt uniós hirdetményből kiderült, hogy a Miniszterelnökség közbeszerzési eljárást indított, hogy felmérjék a Paks II. beruházáshoz szükséges munkaerő mennyiségét.

A nyertes vállalkozó feladata nettó 62,05 millió forintért az lenne, hogy egy olyan tanulmányt készítsen, amely felméri a rendelkezésre álló hazai és külföldi szabad szakképzett munkaerő mennyiségét, illetve azokat a nagyobb hazai és külföldi beruházásokat, amelyek elszívó hatást jelenthetnek. Emellett a tanulmánynak vizsgálnia kell majd az európai atomerőmű-építésben alkalmazott munkaerő közvetítési és toborzási gyakorlatokat, valamint kifejteni egy foglalkoztatási társaság létrehozásának jogi, üzleti feltételeit, megvizsgálva a cég és a projektért felelős tárca nélküli miniszter viszonyát és definiálni a feltételrendszert is.

A kiírásban felmerül a Paks II. Nemzeti Munkaerő Közvetítő létrehozásának gondolata, amennyiben nem találnának toborzással, atom- enerigaiparban tapasztalattal rendelkező külsős foglalkoztatási társaságot.

A tanulmánynak 336 ezer karakteres korlátot szabtak, ami körülbelül 60 oldalt jelent, azaz egy-egy oldalért egymillió forintot fizet majd a tárca.

 

Már épülnek a munkásszállók

Ismerve az Orbán-kormány hirtelen hozott döntéseit nem meglepő, hogy Paks II-be is komolyabb előzetes felmérések nélkül vágtak bele. A kivitelezés közeledtével azonban elkerülhetetlen a helyi munkaerő felmérése, bármennyire is próbálnak az oroszokra hagyatkozni.

Előzetes hírek szerint a beruházás csúcsidőszakában alkalmazni kívánt nyolcezer munkavállaló nagyrésze azonban biztosan Oroszországból érkezik. Számukra már meg is kezdődött a munkásszállók kialakítása Kalocsán a Foktői úti egykori szovjet laktanyában. A városban a helyiek értetlensége mellett a Roszatom kérésére az „Orosz Honfitársak” nevű szervezet közreműködésével már egy orosz kulturális központ létesítése is folyamatban van.