Ön szerint ki az illetékes kormánytag katonai ügyekben?

Teljesen természetes, hogy az agrárminiszter.

Bevett szokás, hogy a kormányfő nem feltétlenül jelenik meg a parlamenti ülésen, őt ugyanis csak azonnali kérdéssel lehet megszólítani. Ha ő maga nincs jelen, kijelölheti egy illetékes miniszterét, akit a kérdező képviselő vagy elfogad, vagy nem. (Utóbbi esetben a kormányfőnek legkésőbb a harmadik ülésen kötelező a válaszadás.)

Veszélyben vannak-e katonáink Irakban? – e kérdés delegálása látszólag nem foghatott volna ki Orbánon, lévén Simicskó István személyében honvédelmi miniszterként katonai ügyekben ő a hatáskörrel bíró kabinettag. Ennek ellenére a miniszterelnök Fazekas Sándor földművelési minisztert bízta meg válaszadással.

Harangozó egyébként arról érdeklődött, mi történik az Irakban szolgáló magyar katonákkal, akik két tűz közé szorulhatnak a Kurdisztán körül kialakult vita kapcsán. „Tervezi-e a kormány a magyar katonák kivonását erre az esetre?” Fazekas Sándor agrárminiszterhez méltó paraszti egyszerűséggel közölte, komolytalan a kérdés, hiszen minden katonai misszió embert próbáló.

Felkészültek vagyunk minden helyzetre, minden intézkedést megteszünk, ami tőlünk telhető

– kapcsolta be a bullshitgenerátort Fazekas. (Le a kalappal, bármelyik zsinórban ikszedik vereségét elszenvedő magyar fociedző megirigyelhette volna!)

A gigászok küzdelmének viszonválaszában Harangozó így replikázott: „Nehéz megőrizni a komolyságot, reméljük, hogy a magyar katonák túlélése nem Fazekas Sándor hozzáértésétől függ, mert akkor fusson, ki merre lát!”

Ismét Fazekas Sándor honvédelmi földművelési miniszter következett, aki teljes szakmai tudását beleadva így vágott vissza: „Teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy aki katona, azt milyen kötelezettség terheli, én ugyanis voltam katona.”

Fazekas mindenes miniszter Szókratészt megszégyenítő érvelését hallgatva Kovács László ex-EU-biztos jut eszünkbe, akit eredetileg energetikai biztosnak jelöltek. Biztosjelölti meghallgatásán pedig azzal érvelt alkalmassága mellett, hogy ért hozzá, hiszen távfűtéses lakásban lakott.

Én magam pedig BKK-val jöttem dolgozni, tehát közlekedési miniszteri posztra alkalmas lennék. (Nem.)