Parlamenti válaszlépést sürget a Jobbik az erdélyi magyarok elleni román zaklatások miatt

Rendkívüli bizottsági ülésen hallgatná meg a román nagykövetet a Jobbik elnöke.

A magyar kormány és a magyar diplomácia mindeddig mélyen hallgatott a román hatalom túlkapásairól, a magyar nemzeti közösség egyéni és kollektív jogainak durva megsértéséről. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi vezetőjének és kézdivásárhelyi elnökének megalapozatlan megvádolása és letartóztatása, több magyarországi zenekar, köztük az Ismerős Arcok erdélyi fellépésekor tapasztalt zaklatása, a magyar rendezvények hatósági megzavarása mind-mind olyan erőfitogtató, soviniszta irányba mutatnak, amelyet Magyarország nem hagyhat szó és válaszlépések nélkül - írja Vona.

A terrorizmus abszurd vádjával őrizetbe vett erdélyi HVIM-vezetők mellett tegnap Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere és a mozgalom tiszteletbeli elnöke is szót emelt. Mint arról beszámoltunk, a frusztrált románok a legkülönfélébb eszközöket vetették be, a titkosszolgálattól kezdve a kommandósokig, mégsem tudtak lefoglalni mást, mint néhány csillagszórót és pár rendkívül értékes Wass Albert könyvet.

Az Ismerős Arcok koncertjére még novemberben rontottak rá a rendőrök: a közönséget kiterelték a szórakozóhelyről, az együttes pólóit, lemezeit, relikviáit áruló kereskedő portékáját pedig lefoglalták.