Partytime: 36 év szünet után ismét kongresszust tart Észak-Korea

A bejelentéssel a phenjani vezetés véget vetett a sorrendben 7. pártkongresszus pontos időpontját illető, tavaly október óta tartó titkolózásnak.

Megfigyelők szerint a kongresszus az eddiginél is nagyobb hatalmat összpontosít majd a világtól elzárkózó kelet-ázsiai ország vezetőjének, az öt éve apja nyomdokaiba lépő Kim Dzsong Unnak a kezében. A küldöttek várhatóan formálisan is jóváhagyják Kim Dzsong Un "Bjongdzsin" néven emlegetett politikáját, amely az ország gazdaságának és nukleáris arzenáljának egyidejű fejlesztését tűzi ki célul, felváltva az apja, Kim Dzsong Il által meghirdetett "Szongun" - azaz "először a hadsereg" - politikát.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=1FLJMpR273k]

Elsöprő hangulat

Az egész országot mozgósító párteseményre olyan körülmények között kerül sor, amikor rendkívüli módon kiéleződött a biztonsági helyzet a Koreai-félszigeten, s a kongresszuson elhangozhat, hogyan folytatja nukleáris fegyverkezési programját a gazdaságilag legyengült ország.

A Koreai Munkapárt utoljára 1980-ban, a nagyapa Kim Ir Szen uralmának idején tartott kongresszust, még a 33 évesnek mondott Kim Dzsong Un születése előtt.