Pástra lép Szilágyi Áron, magyar-görög pólórangadó – az olimpia szerdai programja

A férfi kardvívás, cselgáncs, és egy kőkemény vízilabda mérkőzés vár ránk ma.

14 órától kezdődik a férfi 50 méteres szabadpisztolyosok alapversenye, ahol Tátrai Miklósért szoríthatunk. Az ötkarikás újonc sportlövő szombaton légpisztolyban a 42. helyen végzett.

15 órától a 3-as Karióka Arénára lesz érdemes figyelnünk, hiszen női tőrvívásban Knapek Edina és a 6. olimpiáján szereplő Mohamed Aida lép pástra. Egyiküknek sem egyszerű a sorsolása, Knapek a kínai Liu, Mohamed pedig a kolumbiai színekben versenyző Van Erwen García ellen kezd, mindkét ellenfél verhetőnek tűnik, a folytatásban viszont jóval komolyabb riválisok jönnének szembe: Mohamednek az oroszok világbajnokát, Deriglazovát kellene legyőznie, igaz, ez már egyszer sikerült neki az idén, a toruni Eb nyolcaddöntőjében 11-10-re verte a 26 éves klasszist. Knapeknek még nehezebb dolga lesz, hiszen ha a kínain túljut, az amerikaiak fiatal tehetsége, Lee Kiefer vár rá, ha őt is felülmúlná, akkor pedig a londoni olimpiai bajnokkal, az olasz Elisa Di Francescával kellene farkasszemet néznie a negyeddöntőben.

15:20-tól a Maria Lenk Uszodában férfi vízilabda válogatottunk száll medencébe, hogy a görögök elleni csatában megszerezze első győzelmét Rióban. Benedek Tibor tanítványai eddig mindkét meccsüket döntetlenre hozták, előbb szombaton Szerbiával, majd hétfőn Ausztráliával ikszeltek, míg a hellének a nyitófordulóban 8-7-re verték Japánt, a folytatásban viszont ők sem bírtak a szerbekkel, akik ellen 9-9-re végeztek. A közelmúltbeli egymás elleni mérleg meggyőző magyar fölényt mutat, a legutóbbi 10 meccsből csak egyet tudott megnyerni mai ellenfelünk. Idén kétszer találkoztak a csapatok, és mindkétszer – januárban az EB-n és májusban a Világligában – a magyar együttes diadalmaskodott.

16 órától Tóth Krisztiánt szólítják tatamira a cselgáncsozók 90 kg-os súlycsoportjában. A KSI 22 esztendős versenyzője fiatal kora ellenére igen tekintélyes eredménysorral büszkélkedhet: 2014-ben első magyar férfi judokaként junior világbajnokságot nyert, a felnőttek közt ugyanabban az évben vb-ezüstöt és eb-bronzot szerzett. Az idei kazanyi kontinensviadalról egy ezüstéremmel tért haza, súlycsoportja aktuális világranglistáján pedig a 3. helyet foglalja el, így bátran kijelenthetjük, Brazíliában is jó eséllyel pályázik a dobogóra. A címvédő Song Dae Nam ugyan a londoni játékok után visszavonult, így ő nem lesz ott Rióban, honfitársa és korábbi edzőpartnere, a világranglista vezető és VB-címvdő Gwak Dong-han viszont igen, aki Tóth egyik fő riválisa lehet az érmekért folytatott harcban.

16:20-tól a férfi egypárevezősök előfutamában Pétervári-Molnár Bendegúz Képviseli majd a magyar színeket.

18 órától kezdődően a Dicsőség Jachtkikötőben vitorlázóink szállnak vízre: Érdi Mária és Vadnai Benjamin laserben, Berecz Zsombor pedig finndingiben szerepel.

Velük párhuzamosan az Olimpiai Uszodában is magyarok szelik a vizet: a férfi 200 méteres hátúszás 18:30-kor induló előfutamaiban Telegdy Ádám és Földházi Dávid, női 200 méteres mellúszásban Sztankovics Anna és Sebestyén Dalma, férfi 200 vegyesen Verrasztó Dávid, végül pedig az idén Londonban Európa-bajnok női 4x200-as gyorsváltó igyekszik kivívni a továbbjutást. Siker esetén a váltó 4:55-től döntőzhet, a többiek pedig elődöntőt úszhatnak itteni idő szerint már a csütörtökbe átnyúlván.

18:45-től ismét visszatérünk a vívókhoz, hiszen kardozóink is megkezdik szereplésüket. Ha a tőröző hölgyeknél úgy fogalmaztunk, hogy nem egyszerű a sorsolásuk, akkor Decsi Tamás esetében ez hatványozottan igaz: mindjárt a legjobb 32 között a 2014-es világbajnok, a legutóbbi olimpián bronzérmes orosz Nyikolaj Kovaljovot kapta, továbbjutás esetén pedig a 2004-es athéni játékokat éppen Nemcsik Zsolt legyőzésével megnyerő olasz Aldo Montano vár rá.

A fegyvernem másik magyar indulója, Szilágyi Áron címvédőként a mexikói Julián Ayalával vív először. Amennyiben megveri, úgy a fehérorosz Bulkevich és a kanadai Polossifakis párharcának továbbjutójával csaphat majd össze a negyeddöntőért, ahol az amerikaiak fiatal pánamerikai-bajnok tehetsége, Dershwitz vagy a 2013-ban EB-győztes román Dolniceanu jöhet szembe vele.