Kirúgással fenyegetik a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokat

Kirúgással fenyegetik a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokat

Viszont egyesek szerint nem valószínű, hogy mindez elbizonytalanodást okozott volna, hanem inkább megerősítette a tanárokat a folytatásban.

A polgári engedetlenségben részt vevő tanárok pénteken a tankerülettől névre szóló levelet kaptak, melyben az áll, hogy jogosulatlanul maradtak távol a munkától, és ez alapot ad a rendkívüli felmentésre. A Telex azt írja, a levélben egyúttal felszólították az engedetlenkedő pedagógusokat, hogy tartózkodjanak a hasonló magatartástól a jövőben. Azzal érveltek, hogy a gyerekek tanulni járnak az iskolába, de az órák elmaradása korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését.

„Amennyiben a munkafelvételt ismételten megtagadja, az a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségének szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének minősül, és alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre”

- idézte a lap a tankerületi levél végén olvasható sorokat.

Mindenki megkapta a levelet, személyesen hozták ki a tankerülettől, és alá kellett írniuk, hogy átvették azt - nyilatkozta a Telexnek Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik tanára, és ezt Takács Gergely, a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára szintén megerősítette. Takács viszont

nem gondolja, hogy mindez elbizonytalanodást okozott volna, hanem inkább megerősítette a tanárokat a folytatásban.

Törley korábban arról beszélt, mivel munkajogi tiltakozásról van szó, legfeljebb munkajogi következményei lehetnek a pedagógusok polgári engedetlenségének. Ennek legsúlyosabb formája az azonnali elbocsátás lehet, ám ő ezt nem tartja valószínűnek a mintegy 4800 fős tanárhiány fényében.

PSZ: Idén 4800 tanárral lett kevesebb

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az RTL Klub reggeli műsorában úgy fogalmazott, hogy 16 ezer tanár hiányzik a rendszerből, ezért a legnagyobb probléma most az, hogy lesz-e elég tanár.

A polgári engedetlenség révén a pedagógusok munkakörülményeik, bérhelyzetük javítását, továbbá egy jobb, szabadabb és demokratikusabb oktatási rendszert kívánnak elérni. A hét folyamán már több iskolából csatlakoztak tanárok a munkabeszüntetéshez. 

Nemrég Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levélben jelezte a pedagógus-szakszervezeteknek, hogy a polgári engedetlenséget erkölcsileg aggályosnak tartja, sőt, szerinte az ahhoz csatlakozó tanárok rossz példát mutatnak a diákoknak. Később az érdekvédő szervezetek erre azzal reagáltak, hogy ők valójában sztrájkot szerveznek, ami várhatóan majd november végére valósulhat meg.