Részben elérhetővé vált a pedofilok nyilvántartása

Részben elérhetővé vált a pedofilok nyilvántartása

A Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatáson keresztül február elsejétől részben megismerhető a pedofil bűnözők nyilvántartása - írja keddi tájékoztatásában a Belügyminisztérium (BM).

"A szolgáltatás bevezetését a tavaly júniusban elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag írta elő; a kormány ezzel újabb lépést tett a gyermekek védelméért" - közölték az MTI-n keresztül, ismertetve:

azok a nagykorúak, akik hozzátartozóként, nevelést, felügyeletet vagy gondozást ellátóként a lehető legnagyobb biztonságban szeretnék tudni a kiskorú gyermeket, február 1-jétől ellenőrizhetik, hogy a vele közvetlen kapcsolatba kerülő személyt a bíróság pedofil bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélte vagy sem.

Az ellenőrzés elektronikus személyazonosítás után, az erre a célra fejlesztett elektronikus felületen leadott adatigényléssel tehető meg, például Ügyfélkapun. A személyazonosítás után a felületen először tájékoztatás jelenik meg a jogszerű adatkezelésről: az adatok megismerésére való jogosultságról, a bizalmas adatkezelésről és a jogsértő adatkezelés következményéről, a továbblépéshez elengedhetetlen ennek elfogadása. Ezt követően az adatigénylés célhoz kötöttségére vonatkozó nyilatkozatot kell tenni ahhoz, hogy a konkrét adatigénylés előterjeszthető legyen: ehhez mindössze az ellenőrizni kívánt személy ismert családi és utónevét kell megadni - írták.

Találat esetén a felületen láthatóvá válik a törvényben meghatározott bűncselekmény elkövetéséért jogerősen elítélt

  • családi és utóneve,
  • születési éve,
  • lakcíméből, illetve lakcímeiből a település neve, a főváros esetén a kerület is, továbbá
  • a legutoljára róla szemből készített arcképmás.

Szintén láthatóvá válik a jogerős marasztaló bírósági döntésben szereplő bűncselekmény

  • megnevezése,
  • minősítése,
  • elkövetésének ideje,
  • a döntés jogerőre emelkedésének napja,
  • a külföldi ítélet elismerése, megfeleltetése esetén pedig a külföldi bíróság által hozott határozat jogerőre emelkedésének napja.

Ha az adatigényléskor a megadott név alapján több találat is megjelenik, az érintettek fényképei és lakcímadatai válnak láthatóvá, ilyenkor csak a fényképek alapján kiválasztott egyetlen személy további adatai ismerhetők meg. Az így megismert adatokat az adatigénylő köteles bizalmasan kezelni, kizárólag a gyermek védelme érdekében használhatja fel és teheti harmadik személy számára megismerhetővé.

Tilos a megismert adatokat nyilvánosságra hozni, azokról képernyőfotót, egyéb másolatot, kivonatot vagy összefoglalót készíteni, tilos azokat sokszorosítani, nyilvántartásba rendezni vagy adatbázisba foglalni

- figyelmeztetett közleményében a BM, felhívva a figyelmet arra is, hogy

a felületen megismert adatok jogellenes megismerése, felhasználása különleges személyes adattal való visszaélés, a bűncselekmény két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Ismeretes, tavaly június közepén fogadta el az Országgyűlés a pedofilellenes törvénycsomagot, amelyben az eredeti célon, a pedofil bűncselekmények szigorúbb büntetésén túl nem kevés helyen összemosódik a pedofília a homoszexualitással.