Kósa Lajos beismerte, hogy a Belügyminisztérium volt a Pegasus kémszoftver beszerzője

Kósa Lajos beismerte, hogy a Belügyminisztérium volt a Pegasus kémszoftver beszerzője

Miután csütörtökön meghallgatta a Honvédelmi és Rendészeti bizottság a Pegasus-ügy kapcsán Pintér Sándor belügyminisztert és Hajdu Jánost, a TEK-főigazgatóját, Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke újságíróknak elismerte, hogy a Belügyminisztérium beszerezett az izraeli kémszoftverből, de ebben nem lát kivetnivalót - írja az ATV.

Az RTL Híradó munkatársa tette fel Kósának a kérdést, hogy "a Pegasus-szoftver beszerzője a Belügyminisztérium?", mire az elnök igennel válaszolt.

Kósa szerint a vétellel nincs probléma, ugyanis az érintett szolgálatok minden esetben törvényesen jártak el, bírói, illetve igazságügyi miniszteri engedéllyel végezték a munkájukat, majd hozzátette,

a techóriások szélesebb körű megfigyelést végeznek az állampolgárokkal kapcsolatban, mint az állam.

A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság mai üléséről készült jegyzőkönyvet 2050-ig titkosították, erről az ülés után Vadai Ágnes DK-s politikus, bizottsági tag számolt be.

A DK frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy a kormány tovább titkolózik, és nem hajlandóak elárulni, kiket hallgattak le a Pegasus nevű kémszoftverrel.

Próbáltak rákérdezni konkrét személyekre, Pintér Sándor miniszter sem megerősíteni sem cáfolni nem akarta, hogy valóban megfigyelték-e ezeket a személyeket, ahogy a kémszoftver beszerezéséről szóló szerződést sem mutatták be a meghallgatáson.

Kósa szerint ez így természetes, mert védeni akarják a megfigyeltek személyiségi jogait. Állítása szerint a BM a Pegasus beszerzésekor vállalta, hogy annak használatakor nem sérülnek a lehallgatottak emberi jogai.

Harangozó Tamás MSZP-s politikus is azt emelte ki a sajtótájékoztatón, hogy a szoftver nem csak, hogy van, de minden arra feljogosító szerv megrendelőként használta. Felhívta a figyelmet arra, hogy Szijjártó Péter ennek az ellenkezőjét állította korábban.