Az alapvető jogok biztosa is lepattintotta magáról a Pegasus-ügyet, mivel szerinte ő nem illetékes

Az alapvető jogok biztosa is lepattintotta magáról a Pegasus-ügyet, mivel szerinte ő nem illetékes

Harangozó Tamás szocialista politikus még július végén tette fel írásbeli kérdéseit Kozma Ákosnak: arra volt kíváncsi, hogy az alapvető jogok biztosa mikor kezdi el kivizsgálni a Pegasus-ügyet, a megfigyelés teljessége járhat-e a család- és magánélethez való jog lényeges tartalmának korlátozásával, és szerinte az ügy összhangban van-e az Alaptörvényben és nemzetközi egyezményekben megfogalmazott alapjogi követelményekkel?

Csak a Legfőbb Ügyészség árulta el, hogy használta-e a kémprogramot

Korábban Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője fordult a Pegasus kémprogrammal kapcsolatban két kérdéssel a minsiztériumokhoz, mely során arra volt kíváncsi, hogy vásároltak-e a kémprogramból, illetve használták-e azt. Az írásbeli kérdésekre a Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség szűkszavúan csak annyit reagált, hogy a magyar kormányszervek a hatályos törvények szerint járnak el.

Kozma válaszában közölte, nem ő benne az illetékes, ezért nem vizsgálhatja a Pegasus-ügyet, kifejtette, hogy a kémprogram „aktáját” a szerinte sokkal kompetensebb szervnek, a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hivatalának (NAIH) kellene vizsgálnia. 

Mint írta:

Nem látok lehetőséget arra, hogy az alapvető jogok biztosaként önálló vizsgálatot indítsak annak feltárása érdekében, hogy zajlott-e Magyarországon a Pegasus kémprogram felhasználásával jogellenes adatgyűjtés. A titkos információgyűjtés kapcsán elsődlegesen érintett alapjog, az információs önrendelkezési jog kérdésköréhez kapcsolódó általános alapjogvédelmi követelmények megfogalmazása pedig a NAIH hatáskörébe tartozik.

Az alapvető jogok biztosa arról is írt, hogy az információs önrendelkezési jog érvényesülése szempontjából indokolt lehetne lefolytatni egy vizsgálatot, ugyanakkor szerinte ebben hivatalának csupán általános hatásköre van, ellentétben a NAIH-nak. "Így az általános jogrendező elvből is azt következik, hogy ennek a szervezetnek kell lefolytatnia a Pegasus használatával kapcsolatos vizsgálatot" – fejtette ki. 

10-ből 7 fideszes nem tartja elfogadhatónak kormánykritikus emberek megfigyelését

A magyar lakosság döntő hányada, 74 százaléka hallott arról, egy izraeli kémprogram segítségével kormánykritikus újságírókat, közéleti szereplőket és üzletembereket figyeltek meg hazánkban is - derült ki a Publicus Intézet július végi, Népszava számára készített felméréséből. Azonban a kormánypárti szavazók körében így is bőven vannak olyanok, akiknek aligha mond a témában bármit az, hogy Pegasus.