Peter Pellegrini győzött a szlovák elnökválasztáson, Szijjártó már gratulált neki

Peter Pellegrini győzött a szlovák elnökválasztáson, Szijjártó már gratulált neki

Végül a kormánypárti jelölt húzta be az államfői posztot az ellenzéki Ivan Korcok ellenében.

Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke a leadott voksok 54,32 százalékával vezetett a 45,67 százalékon álló Ivan Korcok korábbi külügyminiszter előtt a szlovák államfőválasztás szombaton tartott második, döntő fordulójában a leadott szavazatok 96 százalékának feldolgozottsága mellett - írta késő este az MTI még nem hivatalos végeredményként.

Mostanra viszont eldőlt: Pellegrini a voksok 53 százalékát szerezte meg, így ő lesz az eddigi elnök, Zuzana Caputova utódja.

Caputová megbízatási időszaka június 15-én jár majd le.

Közben Szijjártó Péter már gratulált is a kiélezett versenyben befutó Peter Pellegrininek.

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-bejegyzésében már éjféltájt azt írta:

"Gratulálunk, Elnök úr!! Újabb megerősítés a szuverenitásvédő és békepárti erőknek!"

Emlékezetes, az államfőválasztás két héttel korábban tartott első körében Pellegrini kezdeti előnye után egész máshogy álltak az erőviszonyok. Onnan ugyanis a második fordulóba az ellenzéki pártok által támogatott Ivan Korcok a szavazatok 42,5 százalékát megszerezve jutott tovább, Peter Pellegrini pedig akkor a voksok 37 százalékát kapta.

A vonatkozó szlovák szabályozás szerint az elnökválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.

Mindazonáltal a részvételi arány eddig 60 százalékosnak mutatkozik, ami a második legmagasabbnak számít a szlovákiai államfőválasztások történetében.

(Címlapkép: Peter Pellegrini szlovák parlamenti elnök, a Hang (Hlas-SD) párt vezetője, elnökjelölt a szavazóhelyiségbe érkezik az államfőválasztás második fordulójában Rovinkában (Csölle) 2024. április 6-án. MTI/EPA/Martin Divisek)