Lesz Facebook-törvény Magyarországon?

Lesz Facebook-törvény Magyarországon?

Az adatvédelmi hatóság elnöke arra tett javaslatot, hogy a kormány alkosson jogszabályt a közösségi médiáról - írja a Magyar Nemzet. A lap beszámolója alapján Péterfalvi Attila elképzelése arról szól, hogy a jogszabály szerint csak alapos indokkal lehessen felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálhassa ennek jogosságát.

A nyáron már két személyes profilfefüggesztési hullám volt a Facebookon, aki akarta, csak napokkal később, a személyi igazolványról készült fotó elküldése után kaphatta vissza felületét.

Péterfalvi az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Digitális Szabadság munkacsoport ülésén tett javaslatot az új jogszabályokra, szerinte a magyar gyakorlatot figyelembe véve

aggályos az okmánymásolás, ami az adatvédelmi szabályzat elveivel és a magyar adatvédelmi hatóság gyakorlatával is ellentétes.

Azt is hozzátette, túlzónak tartja ezt a gyakorlatot "de a Facebookra nem a magyar szabályok, hanem egységes európai szabályozás vonatkozik. A magyar hatóság nem indíthat vizsgálatot. Viszont az információáramlás oldaláról nézve szükség van új jogszabályok megalkotására."

A felvetését így foglalta össze:

.Azt a javaslatot tettem, hogy létre kellene hozni egy magyar hatósági eljárást, amelynek során a magyar hatóság kötelezi a Facebookot az indokolatlan letiltások felülvizsgálatára, hogy a véleménynyilvánítás valóban szabad maradjon.

Ellenzéki reakció

A jobbikos Stummer János szerint "Péterfalvi Attila annak adna pallost a kezébe, aki törvénygyárrá silányította a parlamentet, aki foglyul ejtette a magyar államot, aki köztársaság helyett részvénytársaságot épített a hazájából":

Most, hogy kinyírták az Indexet is, jön is a következő: Péterfalvi Attila Facebook-törvényt akar. Azt akarja, hogy a...

Közzétette: Stummer János – 2020. augusztus 1., szombat