Zimbardo professzoron is ül az Orbán-átok?

Manipulálták a világhírű börtönkísérletet, átértékelhetik a pszichológus életútját.

Több híres politikus is hatalmasat bukott, miután találkozott Orbán Viktorral. Így járt Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, Mihail Szaakasvili grúz államfő, Silvio Berlusconi olasz kormányfő, de a Brexit ellen is kampányolt a magyar miniszterelnök.

A New York Times márciusban azt írta, Orbán Viktor tavaly áprilisban a világhírű pszichológus professzornál, Philip Zimbardónál járt, aki a tekintélyelvű rendszerek pszichológiájának tanulmányozásáról vált ismertté. Egyik híres kísérlete a stanfordi börtönkísérlet volt, melyről az Index úgy tudósít, meghamisították, a „börtönőröket” utasításokkal látták el, hogyan viselkedjenek. Egy hangfelvétel tanúsága szerint David Jaffe, Zimbardo egyik tanítványa, aki a börtönigazgató szerepét játszotta, arról beszél az egyik őrnek, hogy keményebbnek kell lennie, különben a kísérlet nem fog működni:

Mert az őröknek tudniuk kell, hogy minden őr úgynevezett „kemény őr” lesz. (...) Ez nagyon fontos a kísérlet működése szempontjából, mert az, hogy ez a dolog úgy fog-e kinézni, mint egy börtön, vagy nem, ami a dolog célja, az nagyban függ az őrök viselkedésétől

– hangzik el a felvételen.

Zimbardo professzor másik ismert empirikus kutatásáról, az úgynevezett Milgram-kísérletről áprilisban derült ki, arról szintén nem spontán, hanem manipulált eredményeket tettek közzé.

A kísérletekről Kepes András Apropó című műsorában beszélgetett Philip Zimbardóval. A világhírű professzor karrierjének megítélése a mostani tények ismeretében valószínűleg alaposan meg fog változni.