Pintér új rendelettel rukkolt elő: a tanárok sem telefonozhatnak, csak oktatási célból

Pintér új rendelettel rukkolt elő: a tanárok sem telefonozhatnak, csak oktatási célból

A belügyminiszteri rendeletből kiderült, a diákok mellett szerdától a pedagógusok is csak oktatási célokra használhatják a mobiljukat az iskolákban.

Egy Pintér Sándor belügyminiszter által jegyezett rendelet a pedagógusok mobilhasználatát is korlátozza szerdától - vette észre a hvg.hu.

„A nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretéről szóló, miniszter által elrendelhető képzés teljesítési kötelezettségéről″ címmel a Magyar Közlönyben megjelent rendelet utolsó pontja alapján

szerdától tanítási időben és napköziben a pedagógus is csak oktatási célra használhatja a saját mobilját.

A szeptember 4-én hatályba lépő rendelet előírja, hogy

a pedagógus a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint tanulói felügyelet ellátása során a birtokában lévő mobiltelefont és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatja.

A hvg.hu azt írja, a korlátozástól kizárólag három esetben lehet eltérni:

🔴 a köznevelési intézmény pedagógiai programjában szereplő, intézményen kívül szervezett programok alkalmával,

🔴 valamint a használat a pedagógus vagy más életét, testi épségét vagy vagyonát közvetlenül fenyegető és más módon el nem hárítható veszély elhárítása érdekében,

🔴 végül pedig akkor, ha szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésének elhárítása vagy elkövetése miatt kell segítséget kérni vagy ha a pedagógus vagy a gyerek, tanuló egészségügyi állapotára tekintettel ez szükséges.

(Címlapkép: Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatásán az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén az Országházban 2023. november 28-án. MTI/Máthé Zoltán)