Pintér Sándor kontra tanárok: mitől függ a pedagógusok megbecsülése?

Pintér Sándor kontra tanárok: mitől függ a pedagógusok megbecsülése?

Pintér Sándor "oktatási miniszter" (khmm - a szerk.) jól rárúgta az ajtót a pedagógusokra, pedig még nem is írt alá semmilyen papírt. A miniszteri meghallgatásán a belügyér arról beszélt a tanárok megbecsültsége kapcsán, hogy "ahhoz, hogy ez növekedjen, nem csak a fizetés a megoldás. Ahhoz, hogy ez növekedjen, társadalmi presztízs is kell, de ennek megalkotásában mi csak támogatást tudunk adni, azt a tanároknak jelentős részben maguknak kell elérni". 

Ezzel szemben Nagy Erzsébet, a PDSZ alelnöke azt hangsúlyozta az RTL Híradónak, hogy a tanárok épp eleget tesznek azért, hogy megbecsüljék őket. Hozzátette azt is, hogy a presztízs valóban nemcsak a fizetésen múlik, de annak is nagy szerepe van benne.

„Aki kijön a gimnáziumból, nemcsak azt nézi, hogy egy adott pálya mennyire lehet érdekes, hanem azt is nyilván, hogy a későbbiekben abból hogyan lehet megélni”

– mondta Nagy Erzsébet.

Egyébiránt már a kampányban beígért pedagógus béremelés is távolinak tűnik. Az Index arról ír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztérium az RTL megkeresésére azt mondta: a kormány és belügyminiszter is  elismeri a béremelés szükségességét, de

„a háború és brüsszeli szankciók okozta gazdasági és pénzügyi terhek miatt minden béremelés csak úgy valósulhat meg, ha annak pénzügyi fedezete biztosított”.