Ez van: Magyarország kedvence a hawaii pizza

Itt az ország pizzatérképe.

Döbbenetes, de a legnépszerűbb pizza a sokak által gyalázatosnak tartott hawaii, vagyis paradicsomszószos, sonkás, ananászos, sajtos pizza.

Budapesten, Fejér megyében, Vas megyében, Hajdú-Bihar megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is ezt rendelik a legtöbben.

Sok helyen inkább a hazai ízeket keresik pizzarendeléskor is: Zalában, Somogyban, Baranyában a magyaros a legkedveltebb, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a parasztos. Ilyen téren nyilván a szabolcsiak sem hazudtolják meg magukat, a helyi Pizza Momento Nagy Durranás nevű pizzáját rendelik leggyakrabban, ezen sonka, bacon, tarja, kolbász, hagyma, krémsajt és füstölt sajt is van.

A hawaii pizzát 1962-ben egy kanadai görög étteremtulajdonos találta fel. Nemcsak itthon, külföldön is megosztja az embereket. Luigi Amaduzzi, Olaszország egykori londoni nagykövete keményen kritizálta az ételt, még a Guardianbe is írt egy cikket, amiben az olasz konyha megcsúfolásának nevezte a hawaii pizzát.

A ma kiposztolt pizzatérkép egyébként nem friss, júniusban a Pénzcentrum bővebben is elemezte az adatokat, aki még ezek után is kíváncsi a részletekre, ott elolvashatja őket.