Politikai célokat szolgálhat a Velencei Bizottság lengyelországi vizsgálata

Az  Európa Tanácsnak (ET) az alkotmányjogi kérdésekben illetékes tanácsadó testülete,  a Velencei Bizottság küldöttsége február elején járt Varsóban, hogy a lengyel külügyminisztérium  kérésére szakértői véleményt mondjon a múlt év végén módosított, sok vitát kiváltó alkotmánybírósági törvényről.

Az új kormány által elfogadtatott jogszabály módosította az alkotmánybíróság tárgyalási módját, és részlegesen megváltoztatta a bírói testület összetételét, hogy abba az általa delegált emberek is bekerüljenek. Az Európai Bizottság emiatt  előzetes vizsgálatot indított az uniós jogállamisági mechanizmus keretében.

A vélemény előzetes tervezetét, melyet múlt héten a lengyel kormánynak küldtek konzultáció céljából, a hétvégén a Gazeta Wyborcza balliberális napilap közölte. A kiszivárgott változat több pontja kritikus a lengyel alkotmánybírósági reform iránt, megállapítja például, hogy ez "korlátozza az alkotmánybíróság munkáját, sértve így a demokrácia alapelveit".

"A Velencei Bizottság még le nem zárt eljárását gátlástalanul politikai célokra használták ki" - fejezte ki sajnálatát Waszczykowski. A titkosított dokumentumként kezelendő tervezetet egyelőre "csak az érintett felek  pontosan meghatározott köre számára" lett volna szabad elérhetővé tenni,  a végleges szöveg jóváhagyása és nyilvánosságra hozatala előtt pedig figyelembe kellett volna venni a lengyel kormány észrevételeit is - szögezte le a lengyel külügyminiszter.

Waszczykowskiéhez hasonló álláspontot fogalmazott meg kedden Krzysztof Szczerski, a lengyel államfői hivatal külügyi államtitkára, aki szerint a kiszivárogtatásnak az volt a célja, hogy lehetetlenné tegye a tervezetben megfogalmazott álláspont módosítását. "A kiszivárgás megkérdőjelezi az egész eljárást" - értékelte Szczerski.

Az ellenzéki Polgári Platform képviselője, Michal Szczerba ezzel szemben kedden a jelenlegi lengyel kormányt tette felelőssé a tervezet közzétételéért. Szerinte az eset mögött a Velencei Bizottság "lejáratásának szándéka" áll.

A Velencei Bizottság tervek szerint március 12-én ismerteti a lengyelországi vizsgálat hivatalos eredményét.