"A Fidesz volt a Soros-terv" - kifakadt a jobbikos képviselő, nem bírta tovább a kormány demagógiáját

Munka helyett a Parlament falai között is csak Sorosoznak a kormánypárti képviselők.

A jobbikos képviselő bár sokáig türtőztette magát és nyugodtan hallgatta a kormánypárt részéről a Jobbiknak szánt beszólásokat és hazugságokat, amikor a KDNP-s Soltész Miklós azt állította, hogy a "Jobbik el akarja veszejteni Lengyelországot!" nem tudta szó nélkül hagyni.

Ismeretes, hogy a legerősebb ellenzéki párt lengyel kapcsolatai mindig is erősek voltak, és kiálltak a lengyel-magyar barátság mellett. A Jobbik által indított béruniós kezdeményezés mellé is elsők között állt be a lengyel Szolidaritás szakszervezet. Azonban a jelenlegi lengyel kormány jogállamot és demokráciát romboló intézkedései mellett a párt nem tud kiállni.

Emiatt az álláspont miatt hangzott el kedden Soltész Miklós államtitkártól az ominózus mondat a "Lengyelország melletti kiállásról Brüsszel nyomásgyakorlásával szemben" című törvényjavaslat általános vitáján. A fideszes politikus ezzel az ügy komolyságát latba vetve megpróbálta a magyar pártpolitikai viaskodások mocsarába rántani azt.

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság azért kezdeményezte Lengyelországgal szemben az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását, mert az országban egyértelműen fennáll a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata, az állam pedig távolodik az uniós értékrendtől. Frans Timmermans, a bizottság alelnöke szerint két éven belül tizenhárom olyan törvényt fogadtak el a lengyel hatóságok, amelyek veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét – a legnagyobb visszhangot kapott ilyen intézkedés volt, hogy a legfelső bíróság tagjait is a törvényhozás választhatja ki.

A Fidesz ezzel szemben a migrációra és a kereszténység megvédésére hivatkozva próbálta védeni a lengyel kormány intézkedéseit, miközben a két témának nem sok köze van egymáshoz.

"Ha a migráció meg a kereszténység megvédése miatt támadná Brüsszel Lengyelországot, az egy más kérdés lenne, arról lehetne beszélni" - mondta Szávay az államtitkárnak adott válaszában, amiben arra is kitért, hogy a fideszesek a Ház falai között is azonnal Soros-ügynököznek, ha valakinek velük ellentétes véleménye van a demokráciáról.

"Hányan vannak a Jobbikban, akiknek bármikor is bármilyen közünk volt Soroshoz? És Önök között hányan vannak?"

- tette fel a kérdést a képviselő, hiszen mint ismeretes a Fidesz vezetői között a miniszterelnökkel az élen több Soros-ösztöndíjas, Soros által támogatott politikus van a mai napig is.

"Ha volt Magyarországon Soros-terv, akkor azok Önök voltak. A Fidesz volt a Soros-terv."

-jelentette ki Szávay, aki szerint ideje lenne abbahagyni ezt a képtelen hazudozást és visszatérni egy normális politikai vitakultúrához.