Pótolhatatlan veszteség a lengyel-magyar kapcsolatokban

Hosszan tartó súlyos betegség után, mindössze 46 éves korában ma hajnalban elhunyt Artur Górski lengyel parlamenti képviselő.

Artur Górski 1970-ben született Varsóban. Tanulmányait a Stefan Wyszynski Katolikus Egyetemen politológia és társadalmi tudományok szakán végezte el 1994-ben, 1998-ban doktori diplomát is szerzett. 1995 és 1997 között a lengyel állami hírügynökségnél, a PAP-nál volt belföldi tudósító, 1998-tól a katolikus Nasz Dziennik napilap főszerkesztője. 1999-től a Szolidaritás Választási Szövetség (AWS) által vezetett kormányban töltött be kormányzati funkciókat, többek közt a minisztertanács tagjai és a miniszterelnök mellett dolgozott tanácsadóként. Hosszú ideig elnöke volt a lengyel jobboldali értelmiség számos alakját tömörítő, befolyásos Konzervatív-Monarchista Klubnak.
 
2002-ben csatlakozott a Kaczynski-ikrek által vezetett Jog és Igazságossághoz, aminek színeiben a következő választáson, 2005-ben bejutott a Szejmbe. A lengyel parlamentnek egészen haláláig, négy cikluson át volt megszakítások nélkül képviselője. 
 
Artur Górski a magyarság ügyének egyik legnagyobb szószólója volt a jelenkori lengyel politikában. Számtalanszor tett látogatást Magyarországon, melyek során sosem titkolta szimpátiáját hazánk és a magyar nemzeti oldal iránt. 2012 januárjában, a Magyarországot érő brüsszeli támadások idején tüntetést szervezett az Európai Bizottság varsói képviselete előtt "El a kezekkel Magyarországtól" jelszóval. Ugyanezen év novemberében az ő meghívására és szervezésében adott nagy sikerű koncertet a lengyel fővárosban a Kárpátia zenekar. 
 
Parlamenti felszólalásai során is rendre Magyarország mellett foglalt állást, az ellenzéki években folyamatosan ostorozta a Polgári Platformot a magyarok melletti határozottabb fellépésre az Európai Unióban. Politikai értékrendjében a konzervativizmus, a kompromisszumok nélküli antikommunizmus és a katolikus tradicionalizmus voltak a fő vezérlőelvek. Az Európai Uniót és a liberális demokráciát bíráló véleményei pedig nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a PiS 2015-ben ismét meg tudta nyerni a választást és Lengyelországban újra keresztény-konzervatív alapokon álló kormány alakult. 
 
Artur Górski évek óta súlyos leukémiával küzdött. 2013-ban nyilvánosan jelentette be, hogy elkezdi kemoterápiás kezelését, amelyhez rengeteg vérre van szüksége. "A ti véretek - az én életem" - írta ki akkor facebook oldalára, mely után több százan adtak neki vért. Betegségét hosszasan és hősiesen viselte, tavaly ősszel még arról is hírt adott, hogy valószínűleg sikerülni fog a gyógyulása. Állapota azonban később rosszabbra fordult, a két héttel ezelőtti Magyar-Lengyel Barátság Napjára már nem tudott elutazni Budapestre. 2016. április 1-én reggel hunyt el, 46 évet élt. 

Gyászol a Jobbik is

"Megrendüléssel és fájdalommal értesültünk a Jog és Igazságosság párt parlamenti képviselőjének, Artur Górskinak halálról. Górski úr halálával a lengyel-magyar testvériség egyik elkötelezett szószólóját, a magyar nemzet őszinte barátját vesztettük el. Ezúton szeretnénk a Jobbik Magyarországért Mozgalom őszinte részvétét és együttérzését kifejezni a Jog és Igazságosság pártjának és a gyászoló családnak." - írja közleményében a nemzeti párt szóvivője, Mirkóczki Ádám. 
 
Szabó Balázs