Propaganda Nézőpont

A Fidesz-közeli közvélemény-kutató cég szerint megbukott a Jobbik néppártosodása. Hazugság.

A magam részéről mindig is fenntartásokkal kezeltem az ilyen „reprezentatív” felméréseket, bármilyen eredményről is legyen szó. Tudva azt, hogy ma már szinte mindegyik politikai erő felépítette a saját közvélemény-kutató cégét, nehéz elképzelni, hogy ne használnák őket pártérdekeknek megfelelően manipulációra. Nem akarok pálcát törni a közvélemény-kutatók feje felett, és nem is állítom, hogy a felméréseik csupa hazugságokból állnak, de a végkövetkeztetéseik és az eredményeik alapján minden esetben jól beazonosítható, hogy melyik politikai oldalhoz húznak. Aztán ott van a számomra kérdéses módszertan is, amikor a nyolcmillió választásra jogosult magyar állampolgár töredékének a megkérdezése alapján állítanak fel egy felmérést. A Nézőpont most ezer(!) állampolgár véleménye alapján számolta ki a százalékait. Ez a mintanagyság állítólag reprezentatív, vagyis az egész országra ráhúzható, a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék. Nem értek hozzá… de talán nem én vagyok vele az egyedüli, aki szerint ez baromság, és ezer ember véleménye, az ezer emberé, nem pedig nyolcmillióé. Hozzáteszem, ha tíz- vagy százezer embert kérdeznének meg, akkor is szkeptikus lennék, de hihetőbben lenne magyarázható egy mintavétel.

Lendüljünk tovább, térjünk át most a Nézőpont Intézet nettó hazugságára, amit azonban semmilyen mintavétel nem igazol. A közvélemény-kutató cég azt állítja, hogy megbukott a Jobbik néppárti törekvése, bulváros ravaszsággal még fotóval is illusztrálták: Vona Gábor egy Jobbik-logós lufit fúj fel. Itt már világossá vált a számomra, hogy a Nézőpont a felmérését valójában a Fidesz nézőpontjához igazította. Merthogy annak az ezer embernek senki nem tett fel a Jobbik néppárti törekvéseivel kapcsolatban egyetlen egy kérdést sem. Ez világosan látható (vagy inkább nem látható) a kutatás letölthető verziójában.

Melyik pártra szavazna, ha most vasárnap lennének a választások? – így szólt a Nézőpont kérdése. Az ezer ember válaszai alapján a Jobbik támogatottsága novemberre 11 százalékra csökkent a szeptemberi 17 és az októberi 12 százalék után. A közvélemény-kutató cég ezt úgy értékelte:

„Mindez azt jelenti, hogy szeptemberhez képest harmadával kevesebben szimpatizálnak a Jobbikkal, ami egyértelmű csökkenést jelent. Az év vége felé közeledve elmondható, hogy Vona Gábor néppártosodási stratégiája nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.”

Akkor tisztázzunk néhány dolgot:

1. A Nézőpont nyolcmillió választópolgárból megkérdezett ezer embert, a Jobbik tábora nem mellékesen a 2014-es országgyűlési választási eredménye alapján egymillió felett van. Mindenki döntse el ezután, hogy mennyire tartja hitelesnek a közvélemény-kutató cég „reprezentatív” felmérését.

2. A kutatás időszaka egybeesett a migránsválság tetőpontjával. Elismerendő, hogy a kormány valóban megfelelően kezelte a helyzetet, és ezt a pártszimpátia szempontjából is komoly sikerként könyvelhette el. A kormány válságkezelése befolyásolhatta a Fidesz és a Jobbik között ingadozó szavazókat, de ennek semmi köze a Vona Gábor által meghirdetett néppártosodáshoz.

Tehát a Nézőpont felmérésének címadása nem egyéb, mint izzadtságszagú propaganda, manipuláció, zavarkeltés. A Jobbik 2014-es választási sikerei, az időközi választások eredményei, a tapolcai győzelem, mind a párt néppárti vonalát igazolták. Mivel a Jobbik vált egyértelműen az ország második legerősebb politikai erejévé, az egyetlen kormányváltó alternatívává, a brókerbotrányok és a Fidesz gazdasági holdudvarának pofátlan vagyonosodásáról szóló hírek is a párt támogatottságát erősítették. A Jobbik szárnyalása a migránsválság és az azokra adott kormányzati válaszokkal egy időben torpant meg. A két párt vetélkedése ezért most ott tart, hogy a Fidesz igyekszik kidomborítani válságkezelő politikáját, erős védőbástyaként reagálva a migránsválság és a terrorveszély kihívásaira, miközben a Jobbik a kormány sötét oldalára próbál rávilágítani, a vagyonosodás, illetve a korrupció témájában támadva ellenfelét. Harcuk a hitelességről szól, és minden bizonnyal ez is fogja uralni az elkövetkezendő éveket, egészen a következő választásig. Addig pedig még sok megrendelt, kormányközeli nézőpontot fogunk olvasni a Jobbik „gyengüléséről”, meg a néppártosodás „bukásáról”…

(U.I.: Ha akad több mint 1000 olvasó, aki ezen írásommal egyetért, lájkolja vagy megosztja, akkor erre a véleményre is elmondható lesz, hogy reprezentatív…)