Publicus: ha most lennének a választások, az ellenzéki összefogás nyerne a Fidesszel szemben

Publicus: ha most lennének a választások, az ellenzéki összefogás nyerne a Fidesszel szemben

A Publicus Intézet által a Népszava megrendelésére készített felméréséből az derül ki, 4 százalékkal verné meg a Fideszt egy teljes ellenzéki összefogás, ha most vasárnap lennének a választások. Ráadásul a kutatás a novemberi választókedvet rögzíti, így a különbség még nagyobb is lehet, hiszen a Szájer-botrány hatása nem befolyásolta.

A népszerűségi grafikonból jól látszik, a járványhelyzet kezelésén – az ellenzéki retorika szerint félrekezelésén – mintegy 200 ezer támogatót vesztett a kormánypárt, írja a Népszava. A mutató tartogat még egy fontos üzenetet is: teljes összefogás nélkül elillan a győzelem reménye.

Az összellenzéki tábor egyébként 33 százalékos – ez körülbelül 2,64 millió embert jelent – a hatalom 2,32 millió szimpatizánst számlál.

Ha a Fidesz javítani szeretné pozícióit, mintegy 1,7 millió, politikailag aktív, de stabil pártpreferenciával nem rendelkező bizonytalanra kellene fókuszálnia. Viszont ebbe a körbe tértek át a Fideszből kiábrándult diplomások, ami azt jelzi, a bűnbak-propaganda esetükben már nem működik. A bizonytalanok táborát gyarapíthatják a járványhelyzet miatt rosszabb körülmények között élő, korábban kormánypárti szavazók is.