Jól tartja a Fidesz az egykori szoci pártpénztárnok cégeit

Jól tartja a Fidesz az egykori szoci pártpénztárnok cégeit

Az MSZP volt pénztárnoka, Puch László úgy ellenzéki, hogy kormánypárti – derül ki a Válasz Online-nak abból a cikkéből, mely az egykori szocialista nagyágyúnak a Fidesz-kormányhoz fűződő gazdasági sikereiről számol be.

A konzervatív portál szépen vázolja fel, hogyan lett a Fidesz és az ősbaloldal összekacsintásának legendájából bizonyosság. Így például hogy a korábban Puchhoz köthető Népszava, Szabad Föld és Vasárnapi Hírek hogyan kapott kormányzati hirdetéseket, vagy hogy Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak – azóta bedőlt – Növekedési Hitelbankja hogyan finanszírozta például az MSZP-kormányok építőipari beruházásainak kedvencét, Puch Kipszer Zrt.-jét.

Állami hirdetések, milliárdos bánatpénz, cégek hitelezése - így vásárolta fel a Fidesz az MSZP-t

Nem új keletű pletyka, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe (NER) belekényelmesedett, egyébként érték- és témavesztésben szenvedő MSZP anyagi fenntartásában bizony érdekelt a kormánypárt. Ez Orbán Viktoréknak a centrális erőtér fenntartása szempontjából fontos, a szociknak pedig biztos parlamenti frakciót eredményez - és persze szemezhetnek a húsosfazék körüli morzsákból is.

Szó esik arról is, hogy az egykori MSZP-pénztárnok a G-nap után miről állapodott meg Orbánnal hatvanpusztai látogatása során.

A Válasz Online most arra világít rá, a Kipszer 2018 után – pestiesen szólva – visszakerült a pixisbe, és bár gigaberuházásokat (még) nem nyerhet, de

a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. tenderein szakmányban nyeri a tanteremfejlesztési munkákat.

A konzervatív oknyomozó portál összesítése szerint az elmúlt bő egy évben a BMSK a Kipszerrel szerződött le saját zuglói irodaháza felújítására, valamint egyes sződligeti, dabasi és visegrádi iskolák bővítésére. A négy frissen „elhozott” közbeszerzés összértéke megközelíti az 1,64 milliárd forintot (ebből az utolsó, vagyis a visegrádi projekt ellenértéke önmagában 771 milliós).

A volt pártpénztárnok cégeinek ügyeit fia, ifjabb Puch László intézi, aki a portálnak azt mondta, „a Kipszer minden olyan tenderen elindult, ahol volt szabad kapacitása, de sajnos még azokon a munkákon is csak kis számban tudott nyerni, amelyek a nagyobb cégek érdeklődésén kívül estek”.

A legnagyobb „ajándék” azonban a Puch család MEFTER Magyar Folyam- és Tengerhajózási Zrt.-je részére juttatott, 315 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás, melyet egy balatonlellei, 1,5 milliárdos beruházáshoz kaptak.

Ami azonban sokkal lényegesebb, az a történetben meghúzódó Orbán-szál.

;)

A Válasz Online arra hívja fel a figyelmet, hogy Puch nem simán egy üzletember, az exszoci pénztárnok üzleti stiklijeinek vállalhatatlanoknak kellene lenniük az Orbán-kormány számára:

a portál által részletesen felvázolt BKV-ügy és PPP-konstrukciók mellett magát a MEFTER-t is az MSZP-kormányok privatizálták, majd külföldi és offshore áttéteken keresztül került Puchék kezébe.

Azaz Puch pont olyan módszerekkel szedte meg magát, amelyet Orbánék – még ellenzékben – teljesen jogosan kritizáltak. Orbán Viktor azonban – mint a portál fogalmaz –

ráütötte a kóserpecsétet a szocialisták volt potentátjára.

Külön csavar a történetben, hogy miközben Puch ismét a közbeszerzések másodvonalába furakodott, volt pártjának kezét sem engedte el: az Országgyűlés Hivatalának honlapján több olyan, a közelmúltban kötött vagy megújított szerződés található, melyben Puch cégei irodákat adnak bérbe az MSZP-képviselőcsoportnak, illetve tanácsadási szolgáltatással látják el a politikai vezetést.