Putyin a szaúdi trónörökössel tárgyalt az olajkitermelés csökkentéséről

Putyin a szaúdi trónörökössel tárgyalt az olajkitermelés csökkentéséről

Az orosz államfő és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg több területen is elmélyítenék az együttműködést.

Az olajkitermelés csökkentéséről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg - közölte szerdán honlapján a Kreml.

A moszkvai tájékoztatást tolmácsoló MTI szerint a felek megállapították, hogy az olajtermelés csökkentéséről elért megállapodások, valamint a nyersanyagellátás korlátozására vonatkozó önkéntes kötelezettségvállalások biztosítják a globális energiapiac stabilitását. A két vezető ezenfelül méltatta az OPEC+ csoportban folytatott együttműködését.

"A trónörökös köszönetét fejezte ki az orosz félnek, amiért következetesen támogatta Szaúd-Arábia csatlakozását a BRICS-hez"

- közölte a Kreml sajtószolgálata.

Putyin gratulált Rijád csatlakozásához, és beszámolt a BRICS jövő évi orosz soros elnökségének prioritásairól.

A tárgyalópartnerek emellett megvitatták a kereskedelem és a gazdaság, a közlekedés és a logisztika, valamint a befektetés területén való együttműködés elmélyítését, és megállapodtak a legfelső szintű kommunikáció folytatásában.

Szaúd-Arábia az Egyesült Arab Emírségekkel, Iránnal, Argentínával, Egyiptommal és Etiópiával együtt hivatalos meghívást kapott a BRICS-hez való csatlakozásra a tömörülés augusztus 22-24-én Johannesburgban megtartott csúcstalálkozóján. Az új belépők teljes jogú tagsága pedig 2024. január 1-jén kezdődik.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözli Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceget a moszkvai Kremlben 2018. június 14-én. MTI/EPA/Jurij Kadobnov)