Putyin aláírta a rendeletet: állampolgárságot kaphatnak az orosz hadsereghez csatlakozó külföldiek

Putyin aláírta a rendeletet: állampolgárságot kaphatnak az orosz hadsereghez csatlakozó külföldiek

Az orosz-ukrán háború alatt leszerződő katonákon túl családtagjaik is tudnak orosz útlevelet igényelni.

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azt a rendeletet, amelynek alapján orosz állampolgárságot szerezhetnek azok a külföldiek, akik az orosz-ukrán háború alatt szerződést kötnek az orosz hadsereggel - derül ki az Oroszország hivatalos információs oldalán közzétett dokumentumból.

A Putyin-féle rendelet azt is lehetővé teszi, hogy az egészségügyi okokból nyugdíjba vonult, illetve az orosz fegyveres erőkkel kötött szerződésüket már teljesített külföldiek is orosz állampolgárságért folyamodjanak. A katonák mellett pedig családtagjaik is igényelhetnek orosz útlevelet.

Ahogyan azt az MTI felidézi, Putyin még december 14-i sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy elmondása szerint naponta körülbelül 1500 ember írt alá szerződést a hadsereggel. December végén az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev megerősítette, hogy 2023-ban félmillió ember jelentkezett szerződés alapján az orosz hadseregbe.

A fegyveres erők jelentése szerint jelenleg összesen 640 ezren szolgálnak szerződésesként - derül ki az RBK orosz sajtóorgánum beszámolójából.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök frontszolgálatot teljesítő orosz katonákat fogad a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2024. január 1-én. MTI/EPA/pool/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szputnyik/Gavriil Grigorov)