A fehérorosz védelmi miniszter ukránveszélyre és az ellenük fenekedő nyugatra panaszkodott

A fehérorosz védelmi miniszter ukránveszélyre és az ellenük fenekedő nyugatra panaszkodott

A Putyin-hű ország minisztere nehezményezi, hogy Ukrajna a velük közös határon is állomásoztat hadtesteket. Állítólagos ukrán szabotázscsoportok tevékenységéről is beszámolt, illetve úgy véli, a Nyugat ellenük fenekedik.

Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter csütörtökön azt állította egy tévéinterjúban, hogy Ukrajna 112-114 ezer fős csapásmérő erőt összpontosított a fehérorosz határhoz, egyúttal kilátásba helyezte, hogy "teketóriázás nélkül" lelövik a NATO-gépeket, ha megsértik a Fehérorosz Köztársaság légterét – számolt be az pártállami MTI.

Jogos az ukránok felkészültsége az egyértelműen Putyin markában lévő Fehéroroszországgal szemben

A tárcavezető erről a Rosszija 24 orosz tévécsatornának beszélt. Kijelentette, hogy a több mint százezer fős ukrán haderőből szerinte mindössze csak 17 ezer főt használnak közvetlenül a határ védelmére. Úgy vélte ugyanakkor, hogy egyelőre nem szükséges katonai erőket vezényelni az ukrán határhoz a fehérorosz oldalon. Szavai szerint most a legnagyobb veszélyt országára nézve az "Ukrajnából érkező szabotázscsoportok" jelentik.

Csakúgy, mint a putyini propaganda, Fehéroroszország is a Nyugat rémével fenyeget.

A fehérorosz miniszter azt is elmondta, hogy a Nyugat állítólag katonai műveletre készül, és objektumok felderítését végzi Fehéroroszország területén. „Tudjuk, ki ellen irányulnak ezek a katonai műveletek. Folyamatos felderítés zajlik minden formában, rádiótechnikával, repülőgépekkel és drónokkal. Naponta öt-kilenc bevetést hajtanak végre” – fejtegette, hozzátéve hogy a "Nyugat" űrfelderítést is végez országa fölött, ami azt mutatja, hogy " aktívan érdeklődik" a fehérorosz katonai támaszpontok és létesítmények iránt.

Hrenyin előrebocsátotta, hogy Fehéroroszország le fogja lőni a NATO-gépeket, ha - mint állította - továbbra is megsértik Fehéroroszország légi határait. Elmondta még, hogy a tervek szerint 2025-ben Fehéroroszország és Oroszország közös hadgyakorlatot tart Fehéroroszország területén.

(Címlapkép: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök és Vlagyimir Putyin orosz diktátor. MTI/EPA/AFP pool/Olga Malceva)