Putyin szélesíteni akarja Oroszország együttműködését az afrikai országokkal

Putyin szélesíteni akarja Oroszország együttműködését az afrikai országokkal

A holnapi Oroszország-Afrika-csúcsra készül az orosz elnök.

Oroszország az afrikai országokkal folytatott együttműködésének szélesítésére törekszik - írta Vlagyimir Putyin a csütörtökön kezdődő második Oroszország-Afrika-csúcstalálkozó alkalmából küldött üdvözlő levelében szerdán. Az orosz államfő személyesen részt vesz a kétnapos szentpétervári csúcstalálkozón, amelyen a legtöbb afrikai ország képviselteti magát.

Putyin levelében annak a véleményének adott hangot, hogy a kereskedelem és befektetések területén, valamint az élelmezésbiztonság, a szegénység elleni küzdelem és a klímaváltozás ügyében is szükség van a szorosabb együttműködésre - tolmácsolja az MTI.

A kialakuló többpólusú világban Afrika egyre határozottabban jelenik meg az egyik pólusként - vélekedett levelében Putyin, azt hangoztatva, hogy

Oroszország támogatja afrikai partnereit "nemzeti, kulturális szuverenitásuk megerősítésében, a regionális és globális kérdések megoldásában való aktívabb részvételükben".

A közelgő csúcstalálkozón a Kreml közlése szerint szó lesz az ukrajnai konfliktus megoldására javasolt afrikai béketervről, és tervezik több tudományos, műszaki, kulturális és humanitárius együttműködési megállapodás megkötését is. Oroszország több afrikai állam fontos fegyverszállítójának számít, és a csúcstalálkozón külön rendezvényt szentelnek az atomenergia jövőjének Afrika energiabiztonsága számára és az orosz nukleáris technológia lehetséges szerepének ezen a területen. Az első Oroszország-Afrika-csúcsot még 2019 októberében Szocsiban rendezték meg.

Ismeretes, az orosz külügy júniusban azt közölte, meggyőződésük, hogy a szintén BRICS-tag Dél-Afrika az általa augusztusban rendezendő johannesburgi BRICS-csúcstalálkozón joghatósági mentességet biztosít majd Vlagyimir Putyinnak a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűnök miatt elrendelt elfogatóparancsával szemben. A Brazília, Oroszország, India, Kína, és Dél-Afrika által 2009-ben alapított BRICS-csoport öt feltörekvő gazdaságot tömörít, s Moszkva szerint már többen, így például Egyiptom már jelezte jelentkezési szándékát.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencián keresztül vesz részt a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport csúcstalálkozóján a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. november 17-én. MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij)