Putyin dönti el, ki költözik a Fehér Házba?

Trump többször is hangsúlyozta, hogy szeretne jelentősen javítani az elmúlt években alaposan befagyott amerikai-orosz kapcsolatokon, sőt a washingtoni elitet szívroham-közeli állapotba hozva elismerését fejezte ki Putyin iránt is. Várható demokrata ellenfelét, Clintont kifejezetten a héják közé sorolják, aki az amerikai birodalmi arroganciát hardcore liberális küldetéstudattal súlyosbítja. Ennek szép példáját szolgáltatta a napokban férje Bill, aki egyik kampányrendezvényén nyomott le pár atyai sallert a hülye magyaroknak és lengyeleknek, amiért a „putyinista diktatúrát választották” a demokrácia helyett.

Amikor Clinton beül a Lincolnba

Ám közel sem biztos, hogy a volt külügyminiszter ennyire vagány lesz Oroszországgal szemben is. No, persze nem azért, mert olyan elkötelezett volna a globális biztonság, vagy a nemzetközi kapcsolatok enyhülése iránt. Hanem azért, amit Moszkvában tudhatnak róla.

Még tavaly márciusban került nyilvánosságra, hogy Clinton annak idején külügyminiszterként nem a hivatalos elektronikus levelezési rendszeren, hanem exelnök férjével közös saját szerverén keresztül e-mailezett. Ami nyilván sokkal sebezhetőbb volt, mint a kormányzati. Egy román hackernek sikerült is feltörnie, majd a botrány kirobbanása után el is mondta, hogy

egyáltalán nem volt nehéz dolga.

Sőt, több alkalommal is látta, hogy vele egyidejűleg mások is kutakodnak Clinton fiókjában.

Mintha valami titkolna

Az igazi atombombát azonban az ügyet vizsgáló bíró dobta le, aki elmondta:

Clintonnak mintegy húszezer e-mailje került az oroszok kezébe.

Andrew Napolitano úgy tudja, Moszkvában épp azon megy a kötélhúzás a hírszerzés és a külügy között, hogy nyilvánosságra hozzák-e a Kreml ablakán berepült leveleket.

Innentől kezdve Putyinnak már csak azt kell eldöntenie, mivel jár jobban.

  • Kiszivárogtasson néhány kellemetlen levelet, és ezzel bebiztosítja a vele jó kapcsolatokat törekvő Trump győzelmét?
  • Vagy hagyja nyerni az egyre olvadó népszerűségével együtt is esélyesebbnek számító Clintont, s aztán zsarolja egész elnöksége alatt?

Sztolicsnaját, vagy Russian Standardot töltsön a feles pohárba? Az biztos, hogy jelen állás szerint mindenképp lesz mire innia.