Többszintes házat talált el egy orosz rakéta Donyeck megyében

Többszintes házat talált el egy orosz rakéta Donyeck megyében

Az orosz erők rakétacsapást mértek szerdán a Donyeck megyei Pokrovszk településre, aminek következtében beomlott egy többszintes lakóház. A hatóságok eddig 12 sérültről tudnak - közölte Pavlo Kirilenko megyei kormányzó.

Kirilenko az MTI szerint hozzátette, hogy folynak a mentési munkálatok, legalább két ember a romok alatt rekedt. Eddig két embert sikerült kimenteni a ház romjai alól.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók közléseiből készített összefoglalójában azt írta, hogy kedden kilenc ukrajnai megyét ért orosz támadás. 

A helyzet változatlanul a két Donyec-medencei régióban, Luhanszk és Donyeck megyékben a legsúlyosabb.

Szerda kora délután Kijev megyében megszólaltak a légvédelmi szirénák. A hatóságok egyelőre csak annyit közöltek, hogy "célpontokat fedeztek fel a régió légterében", ami miatt működésbe lépett a légvédelem. A lakosokat arra kérték, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

Oroszország tovább akadályozza a gabonafolyosó működését

Közben az ukrán külügyminisztérium szerdai közleményében tudatta, hogy Oroszország rendszeressé vált destruktív tevékenységével akadályozza a Fekete-tengeren áthaladó "gabonafolyosó" működését, és ez a tendencia csak erősödik.

"Az Oroszországi Föderáció képviselői az isztambuli Közös Koordinációs Központ ellenőrző csoportjainak részeként több hónapja folyamatosan késleltetik a Boszporuszon keresztül ukrán kikötőkbe közlekedő hajók ellenőrzését. Oroszországnak a Fekete-tengeri gabonakezdeményezést érintő destruktív politikája a rakományforgalom szisztematikus csökkenéséhez vezetett. Csak az elmúlt három hónapban kevesebb mint tíz millió tonna ukrán élelmiszert kapott a világ, és ez a negatív tendencia egyre nagyobb lendülettel folytatódik" - fejtette ki a kijevi külügyi tárca.

A minisztérium felidézte, a világ számos országának, különösen az afrikai és az ázsiai országoknak az élelmezésbiztonsága függ az ukrán gabonaexporttól. "Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, különösen az ENSZ-et és Törökországot, mint a fekete-tengeri gabonakezdeményezés garanciavállalóit, hogy követeljék az Oroszországi Föderációtól: haladéktalanul hagyjon fel a fekete-tengeri gabonafolyosó működésének mesterséges akadályozásával, továbbá arra irányuló kísérleteivel, hogy az élelmiszert fegyverként használja fel" - írta közleményében az ukrán külügyminisztérium.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy október végén, november elején Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy kilép a fekete-tengeri gabonakezdeményezésből, és bejelentette részvételének felfüggesztését, de végül meggondolta magát, és visszatért a "gabonamegállapodáshoz".